Regio’s in Frankrijk

Plaatsen > Regio’s in Frankrijk

Sinds 1972 was het Europese deel van Frankrijk onderverdeeld in 22 regio’s of régions, die verder onderverdeeld zijn in 96 departementen of départements. Frankrijk kent ook nog 4 overzeese regio’s.

Na de landelijke regering is de regio het eerste bestuurlijke niveau. De regio’s zijn onderverdeeld in departementen. De Nummers voor de regio’s  departementen liggen vast. De nummers voor de departementen worden bijvoorbeeld gebruikt op kentekens van auto’s.

De wet van 16 januari 2015, met betrekking tot de grensbepaling van regio’s, de regionale en departementale verkiezingen en de aanpassing van de electorale agenda, omvatte een herziening van de regiokaart, waardoor deze op 1 januari 2016 van 21 naar 12 regio’s is gegaan. Zeven van de twaalf regio’s zijn het resultaat van de hergroepering van twee of drie regio’s.

De regio’s Bretagne, Île-de-France, Provence-Alpes-Côte d’Azur en Pays-de-la-Loire behouden hetzelfde gebied, en dezelfde naam en hoofdplaats. Van de regio Centre-Val de Loire is alleen de naam gewijzigd.

De 16 andere voormalige regio’s zijn samengevoegd in 7 nieuwe regio’s: Normandië, Hauts-de-France, Grand-Est, Nouvelle-Aquitaine, Occitanië, Bourgogne-Franche-Comté, en Auvergne-Rhône-Alpes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *