Openbaar vervoer

Thema’s > Openbaar vervoer

Het Franse openbaar vervoer is uitstekend. De Parijse luchthavens Charles de Gaule en Orly zijn gemakkelijk te bereiken per trein, bus of taxi. Taxi’s zijn te vinden op taxistandplaatsen (stations de taxi). Hogesnelheidstreinen (TGV) verbinden veel steden met elkaar.

Trein
De trein is praktisch, snel en comfortabel, en is een van de beste manieren om zich in Frankrijk te verplaatsen. Frankrijk heeft een sterk ontwikkeld spoorwegnet (vooral vanuit Parijs) dat alle steden met elkaar verbindt door middel van de TGV (hogesnelheidstreinen) of de TER (regionale sneltreinen).

Het tarief van de vervoersbewijzen varieert afhankelijk van het comfort (er zijn 2 klassen) en van de vertrektijd (spitsuur of niet).

U kunt bij de kantoren van NS Internationaal uw treinkaartje boeken.

Met hoge snelheid
Met zijn 300 km per uur is de TGV de technologische trots van Frankrijk. Hij is veilig, punctueel en comfortabel, en verbindt de centra van de grote steden in recordtijd: Parijs-Lille in 1 uur, Parijs-Marseille of Parijs-Bordeaux in 3 uur, Parijs-Rennes in 2 uur. Denk er wel aan dat reserveren verplicht is, ook al kunt u dit nog vlak voor het vertrek doen.

Let op!
Indien u uw kaartje in Frankrijk koopt moet uw het altijd afstempelen (in de oranje stempelautomaten aan het begin van het perron), voordat u in de trein instapt. Als u dit niet heeft gedaan, waarschuw dan zo snel mogelijk de controleur, om een boete te vermijden!

Er zijn vijf grote treinstations in Parijs
Die maken dat de treinreizigers wel eens het noorden verliezen. In het Gare du Nord, het grootste van Europa, komen de treinen uit Noord-Europa (Thalys en Eurostar). Dagelijks gebruiken 500 000 reizigers dit station.

Wie naar het zuiden wil reizen, moet in het Gare de Lyon zijn. Vanuit het Gare Saint-Lazare vertrekken de treinen naar de noordelijke en westelijke voorsteden, en ook een aantal lijnen naar Normandië. Vanuit de Gare d’Austerlitz spoor je naar het centrum van het land (Limoges) en naar het zuidwesten (Cahors). De TGV’s naar Bretagne en Aquitaine hebben de Gare Montparnasse als vertrek- en eindpunt.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *