Lyon

Hoewel Lyon misschien niet zo bekend is als grote steden als Parijs, concurreert Lyon met de beste steden. Lyon beweert de tweede toeristische bestemming in Frankrijk te zijn, na Parijs, en vóór Nice of Straatsburg. Dit is niet zo verrassend. Lyon is de tweede stad van Frankrijk, een van de oudste steden van Frankrijk, en staat bekend als de gastronomische hoofdstad van Frankrijk.

Lyon, gesticht door de Romeinen in 43 voor Christus, was een van de belangrijkste steden van het Romeinse rijk en de hoofdstad van Gallië, een gebied dat het grootste deel van het moderne Frankrijk en België omvat. In de Middeleeuwen was het een belangrijke handelsstad langs de routes van Noordwest-Europa naar de Middellandse Zee en Italië. Later werd het beroemd als de hoofdstad van de Franse zijdeweverij en vervolgens als een belangrijk textielcentrum. Tegenwoordig is het een belangrijk industrieel en zakencentrum met uitstekende spoor- en wegverbindingen en een van de drukste provinciale luchthavens van Frankrijk.

De straten zijn gevuld met openbare kunst, waaronder de beroemde trompe l’oeil-muurschilderingen van de stad, en er zijn musea die zich op alles richten, van films tot geschiedenis. Bovendien is het omgeven door honderden wijnhuizen en de thuisbasis van meer dan 4.000 restaurants, waarvan er verschillende Michelin-sterren hebben, waardoor het vooral aantrekkelijk is voor oenofielen en fijnproevers.

Het grote historische centrum, Le Vieux Lyon, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het grootste ensemble van renaissancegebouwen in Europa.

Daarnaast heeft Lyon ook een nieuw museum dat eruit ziet alsof het om beroemdheid kan strijden met het Guggenheim-museum in Bilbao. Het nieuwe Confluences- museum ligt op het punt waar de rivieren Saône en Rhône samenkomen en is een museum voor wetenschap en antropologie, met veel interactieve tentoonstellingen. De samenvloeiing van deze twee grote rivieren vormt het middelpunt van een stedelijk gebied met ruim twee miljoen inwoners.

Als gastronomische hoofdstad van Frankrijk is het een stad met een enorme keuze aan goede restaurants – niet alleen de eersteklas eetgelegenheden met Michelin-sterren, maar ook de vele goede traditionele bistro’s en kleine stadsrestaurants die eten van topkwaliteit en lokale gerechten aanbieden. specialiteiten tegen redelijke prijzen. Gelegen tussen de wijngaarden van de Beaujolais en Bourgondië in het noorden, en de Côtes du Rhône in het zuiden, is Lyon ook een stad waar veel lokale wijnen te proeven zijn. 

Lyon is ook de belangrijkste stad op de weg- en spoorroutes tussen Parijs en Zuid-Frankrijk, Parijs en de Alpen en Italië, en Noord-Europa en Spanje.