Bourgogne

Plaatsen > Bourgogne

Bourgondië (Bourgogne) is één van de 26 regio’s in Frankrijk en de oorsprong van het spreekworodelijk “Bourgondisch tafelen”. Dit gebied staat dan ook bekend vanwege zijn goede wijnen en uitbundige gastronomie.

Bourgogne omvat de departementen:

  • Côte-d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune)
  • Rhône (o.a. Beaujolais)
  • Saône-et-Loire (Chalonnais en Mâconnais)
  • Yonne (o.a. Chablis)

De Bourgogne is een beroemde Franse wijnstreek. De wijngaarden van de Bourgogne liggen voor het overgrote deel op de westelijke oevers van de rivier Saône.

Hoewel we bij Bourgondië als eerste denken aan de wijn en gastronomie kent deze streek vele historische dorpen en steden die het bezichtigen meer dan waard zijn. Enkele van de dorpen en steden gaan terug tot de Romeinse tijd. De bekendste steden uit deze streek zijn Dijon en Beaune. In deze steden vindt u een prachtig historisch centrum, met oude vakwerkhuisjes, smalle straatjes en monumentale binnenPlaatsen.

In Beaune is het “Musée du Vinde Bourgogne” gevestigd in een prachtig middeleeuws herenhuis. Hier kunt u kennis maken met de geschiedenis van het wijn maken zoals dat al eeuwen in de deze streek gedaan wordt.

Een bij het grote publiek minder bekende stad, maar zeker niet minder boeiend, is Autun. Autun was in de Romeinse tijd één van de belangrijkste steden van Gallië en herbergt nog altijd veel overblijfselen uit deze tijd. Het amfitheater in Autun was een van de grootste in zijn tijd. Het heeft een met een diameter van 148 meter. Nog elk jaar, in augustus, worden er in dit theater stukken opgevoerd die u terugvoeren naar de Gallo-Romeinse tijden. Ook een van de best bewaarde Gallische Tempels, die van Janus, en de Porte d’Arroux, de hoofdingang van de stad, maken van het stadje het ‘kleine Rome van Frankrijk’. De Middeleeuwen laten zich onder meer zien in de Cathédrale Saint-Lazare met haar mooie beeldhouwwerk en in de vestingwallen die nog voor driekwart bewaard zijn gebleven. Daarnaast is Autun een heerlijke stad om te slenteren, uit eten te gaan en terrasjes te pakken, of het nu zomer,winter, lente of herfst is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *