Beaune

Plaatsen > Beaune

Beaune is een klein stadje, 33.000 inwoners (1999), in het oosten van Frankrijk, in het departement Cote-d`Or. Beaune  is een belangrijk toeristisch centrum in het hart van Bourgondië.

Het Hôtel-Dieu van Beaune is de bekendste bezienswaardigheid van het stadje. Het gebouw dateert uit de 15e eeuw en werd nog tot 1971 als ziekenhuis gebruikt.
In 1443 begon voor Frankrijk het moeizame herstel van de honderdjarige oorlog tegen Engeland. De armoede in Bourgondië was onmeetbaar geworden. Om zijn volk bij te staan besloot Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgondië, in Beaune een gasthuis (Hospices) op te richten dat gratis zorg verleende aan zieken, behoeftigen en ouderen uit de streek. In zijn verlangen om dichter bij de Almachtige te komen en met de goedkeuring van Paus Eugène VI, heeft hij het gebouw Hôtel Dieu genoemd. Hôtel-Dieu is in gebruik genomen op 4 Augustus 1443. U kunt de bouwgeschiedenis in de bouwdetails nog altijd zien. Aan de buitenkant is hôtel-Dieu onmiskenbaar somber van opzet. Mooi meegenomen was dat het complex minder aantrekkelijk werd voor dieven die halverwege de 15e eeuw het platteland nog altijd onveilig maakten. Maar zodra U binnekomt valt direct het kleurrijke tegeldak op welke verwijst naar de rijkdom van de heersende klasse uit de 15e eeuw. Hôtel-Dieu is nu een museum. In het gebouw bevindt zich een veelluik van Rogier van der Weyden, dat het Laatste Oordeel voorstelt.

Wijn om zijn levenswerk te financieren
Om de financiële situatie van het ziekenhuis veilig te stellen liet Nicolas Rolin landerijen in de Côtes de Beaune na aan de Hospices en moedigde hij alle Bourgondiërs aan om hetzelfde te doen.

Vijf eeuwen van giften en nalatenschappen stellen de Hospices in staat om een oppervlakte van 57 hectares met Grands Crus en Premiers Crus te beheren: Corton-Charlemagne en Meursault voor witte wijnen, Aloxe-Corton, Corton, Pommard, Savigny en Volnay voor rode wijnen. Het gebied rond Beaune staat inmiddels bekend om zijn wijnen en om zijn jaarlijkse wijnverkopen georganiseerd door de Hospices de Beaune.

Beaune was de geboorteplaats van Gaspard Monge (1746-1818), een bekende wiskundige.

De Basiliek van de Notre Dame van Beaune is een bezoek waard.

Op zaterdag is de openlucht marktdag van Beaune. Het gebied rond de markt is goed voor een goedkope maaltijd.

Een alternatieve manier om dit gebied te bezoeken is een aak op “Le Canal De Bourgogne”, of het Kanaal van Bourgondië, te huren. Het kanaal verbind de Atlantische Oceaan met het Middellandse-Zeegebied door de rivieren Yonne en Seine aan de ene kant te verbinden met de rivieren Saône en Rhone. De bouw van het kanaal begon in 1727 en werd voltooid in 1832.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *