Normandië

Plaatsen > Normandië

In Normandiëheeft de geschiedenis zijn sporen achtergelaten. Van Willem de Veroveraar tot de Geallieerde Landing, in Normandië heeft de geschiedenis diepe sporen achter gelaten.

Ondanks het oorlogsverleden is deze regio in Noord-Frankrijk ook een plaats van grote schoonheid en cultuur. De witte kliffen van Étretat zijn een geweldige plek om te genieten van het natuurlijke landschap van de omgeving. Bezoek vervolgens de hoofdstad van de regio, Rouen, om kunstwerken te bewonderen in het Musée des Beaux-Arts en slenter langs de schilderachtige vakwerkhuizen. Zorg ervoor dat u enkele van de culinaire specialiteiten van de stad proeft en ontdek waarom de stad nu een UNESCO-stad van gastronomie is. Of bekijk enkele overblijfselen van de zware geschiedenis van Normandië op de D-Day-invasiestranden en het Tapijt van Bayeux.

De geallieerde troepen bestormden op dinsdag, 6 juni 1944 de stranden van Normandië om Europa te bevrijden van de Duitsers. Als u Normandië bezoekt kunt u niet om deze landing heen. Er is niet veel veranderd, zeker niet in de Amerikaanse sector.
Ook in het oostelijk landingsgebied, waar de Britse en Canadese troepen voet aan land zetten, vindt U nog altijd genoeg terug om U in te leven in de verschrikkingen die zich hier hebben afgespeeld. U kunt de uitgezette route volgen die u langs de stranden voert waar de landingen plaatsvonden en langs belangrijke punten zoals de beroemde ‘Pegasus brug’ en de indukwekkende oorlogsgraven. Ook een bezoek waard zijn de verschillende musea (zoals in en nabij Bayeux). Het Mémorial in Caen, het museum voor vrede, is ook zeker uw bezoek waard. Het Comité Régional de Tourisme de Normandië heeft een Nederlandstalige brochure uitgebracht met 8 routes langs de slagvelden van de Slag bij Normandië en zijn landingsstranden.
Deze gratis brochure kunt u aanvragen via: Tel.: + 33(0)2 32 33 79 00; Fax: + 33(0)2 32 31 19 04; E-mail: info@normandie-tourisme.org

Maar Normandië is meer dan de streek van de landingen. Het is bijvooerbeeld wereldberoemd als de streek van de beroemde Camembert, maar ook de appels en de cider. Bezoek tijdens laagwater een oesterpark met paard en wagen.

Andere bezienswaardigheden zijn de abdijen, de haventjes en de vakwerkhuizen die van Deauville tot de rotskust van Etretat aaneen geregen liggen. Vanuit Giverny schilderde Monet de kathedraal van Rouen. Als u van paarden houdt moet u zeker een bezoek brengen aan De Haras du Pin, het “Versailles van de paarden”, gesticht door Lodewijk de 14e. Dit is het koninkrijk van het paard in het hart van een landelijke omgeving vol fruitbomen en bos.

Tegenover het woonhuis en de werkplaats van Claude Monet in Giverny vindt U mooie tuinen. In de watertuin, met de waterlelies en Japanse boogbrug, staat u middenin de inspiratiebron van deze beroemde Franse schilder.

In het huis van Christian Dior in Granville is regematig een expositie in de zomerperiode. De tentoonstellingen bestaan uit diverse creaties van de bekende ontwerper in de periode 1936 – 2006.

Voor het festival Les Traversées Tatihou in augustus loop je vanuit Saint-Vaast-la-Hougue bij laag water naar het kleine eilandje Ile Tahitou. Op het eiland geniet U als de bezoeker van verschillende festivals.

Belangrijke touristische Plaatsen in Normandie zijn:

 • Alençon – Beroemde voor kant, beeldende kunst en kant museum, de geboorteplaats van “Sainte Therèse”
 • Les Andelys Gaillard – kasteelruïne
 • Bagnoles-de-l’Orne – Thuis van het beroemde tapijt met de beeltenis van de geschiedenis van Willem de Veroveraar, 15e-18e-eeuwse huizen, kathedraal, Herdenkingsmuseum van de Slag van Normandië, Baron Gerard museum met kant en porselein collecties
 • Cabourg – Badplaats, casino en winkelstraten
 • Caen – Caen werd gesticht door Willem de Veroveraar, feodaal kasteel en tuinen, Museum voor Schone Kunsten, het Museum van Normandië, Museum voor de Vrede ter nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog, benedictijner abdijen
 • Caudebec-en-Caux – Huis van de TempelRidders, het Museum van de rivier de Seine
  D-Day stranden LandingsPlaatsen met een reeks van monumenten ter herdenking van de geallieerde strijdkrachten.
 • Deauville – internationaal bekende badplaats en paardenraces, haven, het jaarlijkse wereld polo kampioenschap, Americaans Film Festival
 • Dieppe – Channel haven-en vissershaven, ivoor museum
 • Etretat – vakantieoord, beroemde “bogen en naalden” rotsformatie
 • Falaise – Geboortehuis van Willem de Veroveraar
 • Fecamp – Kuststad en scheepvaartscentrum, benedictijner museum en distilleerderij, Museum van de “Terres Neuves”
 • Granville – zeil- en vissershaven, 17e eeuw gebouwen, kerk van Sainte Catherine, Eugène Boudin Museum
 • Honfleur – pittoreske havenstad met de oude stad en de brug
 • Lisieux – Bedevaart p[laats, heiligdom van Sainte Therèse, basiliek en Karmeliet klooster, Museum voor Oude Lisieux, WasMuseum
 • Mont St. Michel – Wereld beroemde abdij op de eilanden, die wordt geïsoleerd door de inkomende tij
 • Mortagne-au-Perche – kleine pittoreske stad, vertrekpunt voor pioniers op weg naar Canada
 • Rouen – rivier de Seine, oude stad, gotische kerken, kathedralen, abdij, klokkentoren, oude marktplaats waar Jeanne d’Arc werd verbrand, Jeanne d’Arc Museum, Museum van Flaubert
 • Tatihou – eiland Maritiem Museum
 • Villedieu-les-Poêles – Koper ambachten, koper en kant musea, Normandisch meubilair museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *