Fietsen in Frankrijk

Thema’s > Fietsen in Frankrijk

Frankrijk kent veel gemarkeerde wandel- en fietspaden. Zoals u elders op deze site kunt lezen is Frankrijk een geweldig land met een prima keuken, klimaat en cultuur. Op deze pagina willen we verder ingaan op de specifieke zaken die een fietser in Frankrijk tegenkomt.

Wilt u de nieuwe SNP Catalogi met de programma’s voor 2006 ontvangen? Vraag de gratis brochures aan door op de afbeelding hier links te klikken!

De wegen in Frankrijk zijn vaak tot in de kleinste dorpjes keurig verzorgd. Dit heeft als voordeel dat u er goed kunt fietsen, maar het nadeel is dat er door de automobilisten vaak hard gereden wordt. De Fransen zullen over het algemeen goed rekening houden met fietsers. Schrikt u vooral niet van een claxon, hij wordt in Frankrijk vaak gebruikt.

De wegen in Frankrijk zijn genummerd. De wegen met een D-nummer zijn vaak het meest geschikt om te fietsen.

In bergachtige gebieden dient u rekening te houden met steile wegen, vooral op kleinere wegen. We adviseren u bij het voorbereiden van uw fietstocht rekening te houden met uw conditie en een fiets te gebruiken die geschikt is voor het terrein. Indien u gaat fietsen in een omgeving waar minder bewoning is adviseren we u een set reserveonderdelen mee te nemen.

Het fietspadennetwerk in Frankrijk ontwikkeld zich snel. Nog niet in alle gebieden is een uitgebreid netwerk aanwezig.

De Franse regio’s Centre Val de Loire en Atlantische Loirestreek initieerden in 2010 de langste en meest ambitieuze onderneming voor duurzaam toerisme in de tien jaar die daaraan vooraf gingen: 550 kilometer Fietspad langs de Franse Loire. Een fietsroute annex groene route zoals er geen ander bestaat in heel Frankrijk. Een toeristische route langs de laatste grote wilde rivier van Europa. In feite de eerste echte “fietscruise-route”… Lengte: dit jaar meer dan 650 kilometer, waarvan 550 kilometer aaneengesloten fietspad… en zelfs meer voor de liefhebber! Met zijn verschillende vertakkingen en alternatieve routes is het fietspad binnenkort meer dan 800km lang. Meer dan tien jaar was nodig voor de aanleg. Doelstelling is om de route voor 2020 tot één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Val de Loire te maken.

Fietsroute Velodyssee
De in 2012 geopende fietsroute La Vélodyssée is een fietsroute van 1200 km van Bretagne tot Frans Baskenland. Beginnend in Roscoff, verlaat de route al gauw de ruige kusten van de Finistère om via de Baai van Morlaix de binnenlanden van Bretagne in te trekken. Onderweg verrassen de Monts d’Arrée menig fietser met haar ruige en onaangetaste natuur. Na de Monts d’Arrée vervolgt het pad zich langs het legendarisch bos van Huelgoat, een plek waar veel legendes en mythen zijn ontstaan. De route trekt daarna langs het kanaal van Nantes naar Brest en komt uit bij Bretagne’s grootste meer, het Lac du Guerlédan. Eenmaal in de Morbihan aangekomen volgen historische en karakteristieke oude plaatsjes elkaar snel op, zoals Pontivy, Josselin, Malestroit en Redon. Na 385 km Vélodyssée® in Bretagne kan de route voortgezet worden in de Loirestreek in de richting van Nantes. De Vélodyssée is met 1200 kilometer Frankrijk’s langste fietsroute, die begint in Frans Baskenland en via Bretagne vervolgens eindigt in het zuidwesten van Groot-Brittannië. Het traject van de Vélodyssée volgt dezelfde fietspaden als de Europese fietsroute EV1, die van Sagres (Portugal) naar de Noordkaap (Noorwegen) loopt. Meer informatie vindt u op: www.velodyssey.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *