Brest

Plaatsen > Brest

Brest is de belangrijkste oorlogshaven van Frankrijk; de rede van Brest is een van de mooiste ter wereld. Dit komt voornamelijk door de omgeving. Een prachtige blauwe zee, en mooie bossen op de achtergrond.

De oude stad Brest werd in 1944 tjdens de tweede wereldoorlog bijna totaal plat gebombardeerd. Negentig procent van de huizen en gebouwen in het centrum lag in puin. Gedurende de herbouw werden in de haast grijze saaie, sfeerloze huizen, gebouwen en straten gebouwd. Dit resulteerd tot op de dag van vandaag in een stad met een uitgerukt historische hart.

Enkele bezienswaardigheden zijn overgebleven:

  • Het kasteel van Brest is een machtig verdedigingswerk uit de 12de, 14de, 16de eeuw. Het beheerst het aanzien van de haven en van de gehele de stad. Wij adviseren u vooral een bezoek aan de donjon (op dinsdag gesloten) te brengen. Ook het Marinemuseum met maquettes van schepen en schilderijen is een aanrader. Het museum is dagelijks geopend behalve op dinsdag.
  • Op de wallen die ontworpen werden door Vauban vindt u de Cours Dajot, een wandelterras dat uitloopt op het Kennedypark. In het Kannedypark staat een oriëntatietafel met een wijds uitzicht.
  • Het ‘musée des Beaux Arts’ is een bezienswaardigheid door de mooie verzameling van schilderijen van de Italiaanse school uit de 17de-18de eeuw. Ook de verzameling neoklassieke schilderkunst (eind 18de 19de eeuw), de school van Pont-Aven en symbolisme mogen gezien worden. Het museum is gesloten op dinsdag, zondagmorgen en feestdagen.
  • Het oudste deel van het arsenaal van La Penfeld en de marinehaven van Laninon zijn voor bezichtiging toegankelijk. In de toren van La motte-Tanguy, uit de 14de eeuw, is het museum voor de geschiedenis van Brest ondergebracht, Hier vindt u voorwerpen van de 14de eeuw tot de voor Brest zo ingrijpende 2de Wereldoorlog.
  • Conservatoire Botanique National de Brest heeft een tuin met 1200 bedreigde plantensoorten, na Londen de grootste ter wereld.
  • Tot slot noemen we het Monument Fort Montbarey. Hier vindt u herinneringen aan het verzet in de Finistère tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook dit monument is op dinsdag gesloten.

Oceanopolis is gelegen aan de jachthaven van Moulin Blanc. In dit museum vindt u op meer dan 5000 vierkante meter exposities over maritieme technologie en wetenschappelijk onderzoek. Maar ook het grootste aquarium van Europa dat gewijd is aan de lokale fauna en flora. Informeert u even bij de VVV naar de openingstijden. Deze variëren met het seizoen. In één dag kunt u  hier alle oceanen van de wereld ontdekken. Het park kent 3 paviljoens.:

  • een poolpaviljoen, waar men pinguïns en zeehonden op en onder ijsschotsen kan gadeslaan.
  • een tropisch paviljoen, waar de bezoeker kennis maakt met de ware aard van haaien, een echt barrièrerif kan aanschouwen en meer dan 700 tropische vissen in feeërieke kleuren.
  • een Bretagne-paviljoen, dat een beeld geeft van de enorme variëteit van de zee rondom de Bretonse kust.

Inlichtingen: Oceanopolis in Brest, tel. 0033-2 98 34 40 40, fax 0033-2 98 34 40 69.

Brest is een prima uitgangspunt voor excursies naar de Goulet (het benedengedeelte van de haven) en de Rade (rede), de monding van de Conquet (24 km naar het Westen) en de Pointe de St-Mathieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *