Bayeux

Plaatsen > Bayeux

Bayeux was de eerste stad die in 1944 door de geallieerden werd bevrijd. Het museum “Musee Memorial de la Bataille de Normandië 1944” in Bayeux is een goed begin voor een thematisch bezoek aan de kusten van Normandië en omliggende dorpen en steden.  Dit museum geeft met name veel informatie over de gevechten direct na de landing in de regio. U vindt er foto’s, legervoertuigen en andere objecten uit de tweede wereldoorlog. Het museum ligt op loopafstand van de oorlogbegraafplaats van Bayeux en het Bayeux Memorial. Op het Britse soldatenkerkhof in Bayeux liggen 4648 doden, waarvan 3935 uit Engeland.

De stad zelf kwam ongeschonden uit de oorlog. Hierdoor heeft Bayeux nog altijd een gezellige stadskern met gebouwen uit de 15de tot de 19de eeuw. In het centrum van Bayeux kunt u heerlijk rondslenteren.

Het bekende wandtapijt “Tapisserie” in Bayeux is een 70 m lang levendig stripverhaal dat de invasie van Engeland door Willem de Veroveraar moet rechtvaardigen. Het werd cadeau gedaan aan de bisschop van Bayeux door koningin Mathilde bij gelegenheid van de inwijding van de kathedraal van Bayeux in 1077. Als een soort stripverhaal is hierop te zien hoe Willem, hertog van Normandië, Engeland veroverde. Uiteinde uikomend op de zege van Willem de Veroveraar of in het Frans, Guillaume le Conquérant. Door het huren van een écouteur (een soort koptelefoon) met uitleg in het Nederlands krijg je een goede uitleg over de verschillende afbeeldingen en details en heb je het meeste aan je bezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *