Caen

Plaatsen > Caen

Caen is de hoofdstad van het 16e departement, Calvados. Caen ligt in de regio Basse-Normandie en is een universiteitsstad. In Caen vindt u tevens het Hooggerechtshof van Normandië. In de omgeving vindt u uitgestrekte appelboomgaarden en weilanden. Cider en calvados zijn de bekendste producten uit deze streek.

In Caen vindt U mooie middeleeuwse gebouwen, zoals het kasteel en het vroegere door Willem de Veroveraar gestichte abdijencomplex Abbaye aux Hommes en Abbaye aux Dames. Ook een oude donjon uit de 12de, 13de eeuw bepaald het stadsbeeld.

Het door Willem de Veroveraar gestichte kasteel is een machtige en grote vesting, omringd door grachten. Binnen de muren van het kasteel ligt de kapel van St-Georges, 12de-15de eeuw. Bezienswaardig is het gedenkteken van de Normandische oorlogen. Het kasteel is in de tweede wereldoorlog in 1944 zwaar beschadigd toen de stad Caen tijdens de invasie twee maanden lang in de vuurlinie lag. De gehele stad is daardoor bijna verwoest. In Caen herinnerd het Mémorial de la Paix aan D-Day. Caen ligt namelijk enkele tientallen km afstand van de landingsPlaatsen van de geallieerden. Ten noorden van de stad, op de Eisenhower esplanade vindt u het gedenkteken en een Vredesmuseum dat elke dag open is.  De wederopbouw van Caen vond plaats van 1944 tot 1963.

U moet zeker een bezoekje brengen aan het museum ‘de Beaux Arts’. Dit museum herbergt beeldende kunst met Vlaamse en Italiaanse primitieven, Italiaanse schilderijen uit de 16de-17de eeuw, en Franse schilderijen uit de 17de en 18de eeuw. Daarnaast vindt u er een rijke collectie hedendaagse kunst (Van Dongen, Villon, Soulages, Vasarely, Clavé, Adami enz.), aardewerk, emaille en ivoren voorwerpen. Ook een belangrijk prentenkabinet met 50.000 nummers (waaronder een rijke verzameling werken van Albrecht Dürer).

In Caen vindt u tevens het Normandisch museum in het voormalige paleis van de Gouverneur. Het museum huisvest een etnografische en archeologische collectie. het Normandisch museum is op dinsdag gesloten.

Caens heeft verschillende mooie kerken:

  • Abbaye aux Dames met de Drievuldigheidskerk (crypte en graf van Mathilde, de vrouw van Willem de Veroveraar),
  • Abbaye aux Hommes met de kerk van St-Etienne (Stefanus), 11 de eeuw (absis in 3 etages, versterkt door steunbogen uit de 13de-14de eeuw) zijn bezienswaardige voorbeelden van de Romaanse bouwkunst;
  • de kloostergebouwen, 18de eeuw, van de Abbaye aux Hommes (nu stadhuis) bevatten een magnifieke reeks lambrizeringen. Coll. Messager van Normandische kostuums (dagelijks open).
  • De kerk St-Pierre uit de 13de-16de eeuw, heeft een toren uit de 13de-14de eeuw; de absis is uit de 16de eeuw en is een meesterwerk van de Normandische renaissance.
  • Kerk St-Sauveur met 2 nevengeschikte schepen uit de 14de en 15de eeuw, hebben veelhoekige absissen, het ene schip is laat-gotisch en het  andere heeft renaissance kenmerken.
  • Schilderachtige, in een tuin gelegen, ruïnes van de Oude St Etienne kerk uit de 13de-14de eeuw.
  • De ruïnes van de Romaanse St Nicolas kerk welke gebouwd was aan het eind van de 11de eeuw worden omringd door een romantisch kerkhof.

Aan de westelijke zijde van de St Pierre verheft zich het fraaie renaissancehuis d’Escoville; het binnenhof heeft gebeeldhouwde versieringen van verfijnde elegantie.

In de wijk van de Oude St-Sauveur vindt u interessante oude huizen: het huis Colomby, 17de eeuw, (rue des Cordeliers 6). ‘Maison des Quatrans’, 14de-16de eeuw, (ruede la Géóle 31) is een van de mooiste vakwerkhuizen. In de rue St-Pierre (nrs. 52 en 54) staan ook nog enkele, na de oorlog mooi gerestaureerde, huizen.

Verder zijn er nog een Natuur- en een PTT museum in Caen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *