Aquitanië

Plaatsen > Aquitanië

Aquitanië is één van de regio’s in Frankrijk aan de Atlantische kust in het zuidwesten van Frankrijk. Aquitanië strekt zich uit van de grens met Spanje in de Pyreneeën tot aan de Pointe de Grave en van het Centraal Massief tot aan de Atlantische Oceaan. De regio is ca. 41.000 m2 groot.

De hoofdstad van de regio Aquitanië is Bordeaux, de stad die wereld beroemd is door de wijnen met haar naam. De regio Aquitanië is dan ook een bekend wijndistrict. Bordeaux is een van de bekendste steden in Frankrijk, zijn mooie wijnen worden gewaardeerd over de hele wereld door miljoenen kenners. Mara Bordeaux is ook een belangrijk centrum van de communicatie en handel. Bordeaux is het meest westelijke punt van het uitstekende weg- en spoorwegnet tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Deze regio met open ruimten bevat Europa’s grootste bos, en biedt een lange lijst van buitensport activiteiten in een authentiek en gezond milieu. Het aantal en de kwaliteit van de golfbanen heeft ervoor gezorgd dat dit de belangrijkste Franse bestemming voor golfers is geworden.

De naam Aquitanië was ooit ook de naam van een Romeinse provincie, een koninkrijk en een hertogdom.

De kust langs de Atlantische Oceaan is ca. 270 km lang met heerlijke stranden. In de regio liggen vele nationale parken en enkele van de hoogste bergen van Frankrijk. Naar het oosten toe domineren de Pyreneeën de regio. In het zuidwesten van Aquitanië ligt het Franse deel van Baskenland.

Aquitanië omvat de departementen Dordogne; Gironde; Landes; Lot-et-Garonne en Atlantische Pyreneeën.

De volgende steden liggen in de regio Aquitanië: Agen, Anglet, Bayonne, Bègles, Bergerac, Biarritz, Bordeaux, Ceno, Gradignan, La Teste-de-Buch, Le Bouscat, Libourne, Lormont, Mérignac, Mont-de-Marsan, Pau, Périgueux, Pessac, Saint-Médard-en-Jalles, Talence, Villenave-d´Ornon, Villeneuve-sur-Lot. Alle steden zijn het waard bezocht te worden. Een omweg waard zijn Périgueux, Biarritz, Bayonne en Bordeaux.

In de regio Aquitanië liggen talrijke kastelen, Romeinse kerken, musea, kloosters en middeleeuwse vestingen. Hierdoor kan uw bezoek aan de regio indien gewenst een hoog cultureel gehalte hebben.

In de Aquitaine vindt je 250 km gele zandstrandendie populair zijn bij surfers. De kust van Aquitaine is dan ook een trefpunt van surfers uit de hele wereld. Elk jaar vinden hier drie wereldkampioenschappen plaats, die worden gesponsord door surfkledingfabrikanten. Dit zijn:
1. de Gotcha Lacanau Pro in Lacanau Ocean: 10-20 augustus
2. de Rip Curl Pro in Hossegor: 22-27 augustus
3. en de Quicksilver Surf Masters in Biaritz: september
Een complete lijst van erkende surfscholen is te verkrijgen bij het Agence du Tourisme du Pays Basque, tel. 0033-5 59 46 46 64, fax 0033-5 59 46 46 60., e-mail:
pbasque.tourisme@wanadoo.fr .

Achter de duinen vormen de vele bossen, plassen en meertjes een ideaal recreatiegebied voor watersporters, wandelaars, fietsers en golfers. De regio telt meer dan 50 golfbanen, waar beginners en gevorderden terecht kunnen.

Het Bassin d`Arcachon is een binnenzee, die uitgebreid benut wordt voor de oesterkweek. Het bassin staat verder bekend om het natuurreservaat voor Noord-Europese vogels. Ondanks deze activiteiten is er voldonde ruimte voor zwemmers, zeilers en pleziervaarders.

Een bezoek aan de regio Aquitaine zal u onvermijdelijk inspireren tot  belangstelling voor het verre verleden. Met een overvloed aan prehistorische opgravngen en een fascinerende verscheidenheid van vondsten, is het geen wonder dat de regio de “Wieg van de kunst” genoemd wordt. De vondsten op Lascaux, La Madeleine, en Rouffignac, de abdijen, burchten en kastelen, en de Gallo-Romeinse overblijfselen zullen diegenen die geïnteresseerd zijn in architectuur en archeologie zeker inspireren. Ook bijzonder zijn de vele prehistorische grotten die bezocht kunnen worden, waaronder die van Lascaux II.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *