Landes

Plaatsen > Landes

Landes is een departement van Frankrijk, regio Aquitaine, in het Bekken van Aquitanië, 9242 km2, met 311 400 inw.; hoofdplaats: Mont-de-Marsan.

Het grootste deel behoort tot het landschap Landes (zie verder); ca. 60% van het gebied is met bos bedekt. Het is een van de dunst bevolkte departementen van Frankrijk. Aan de kust liggen de landschappen Pays de Born in het noorden en Marensin in het zuiden; rond de hoofdplaats ligt Marsan, in het zuidoosten het heuvelige, vruchtbare Chalosse, waar landbouw belangrijk is. De bekendste zeebadPlaatsen langs de ‘Côte d’Argent’ zijn Capbreton, Hossegor, Mimizan-Plage en Biscarosse-Plage.

Landes is ook de naam van een landschap in Zuidwest-Frankrijk, tussen de Gironde/Garonne en de Adour, in de departementen Landes, Gironde en Lot-et-Garonne, regio Aquitaine, 14 200 km2, waarvan 8000 km2 bebost.

Langs de ca. 200 km lange Atlantische-Oceaankust ligt een gemiddeld 5 km brede zoom van hoge duinen, daarachter kustmeren (étangs). Tot midden 19de eeuw waren de Landes, afgezien van een strook langs de Gironde/Garonne (deel van de Bordelais) met vanouds befaamde wijnbouw (Bordeauxwijnen), grotendeels een moerassig gebied met een schaarse bevolking, die vnl. extensieve schapenteelt beoefende. In 1857 werd met de drooglegging begonnen; beplanting met naaldbomen maakte een eind aan de zandverstuivingen en droeg bij tot de economische bloei dankzij de productie van hars, teer, terpentijn en de opbrengst aan hout. Vermindering van de vraag naar bosproducten en het verlies aan bossen door grote branden na 1940 leidden tot een intensivering van de landbouw. Thans is vooral de aardoliewinning, in het bijzonder rond het Meer van Parentis, van belang, met daarnaast visserij, oestercultuur (in het Bassin d’Arcachon) en toerisme.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *