Agen

Plaatsen > Agen

Agen, de hoofdstad van het Lot-et-Garonne departement, dankt zijn huidige welvaart aan haar ligging tussen Bordeaux en Toulouse. Agen ligt een uur van Bordeaux en Toulouse. De stad heeft zich ontwikkeld tussen de oevers van zowel de Garonne en het Canal lateral aan de Garonne. Agen ligt in het departement Lot-et-Garonne in de regio Aquitanië. Agen telde in 1999 30.170 inwoners.

De aquaduct over de rivier de Garonne is de tweede langste in Frankrijk (580 meter). Het is een stenen brug gebouwd tussen 1839 en 1843. De brug is tienmeter hoog en overspant de rivier de Garonne. Na de brug liggen 4 automatische sluizen die samen 12,5 meter verschil overbruggen.

De toren van Notre Dame du Chapelet is het oudste nog zichtbare monument. Het was oorspronkelijk een verdedigingstoren uit de 11de eeuw. De toren werd later het belfort van het Benedictijner klooster.

Het oudste deel van de Kathedraal St. Caprais dateert uit de 11de eeuw, maar is sindsdien vaak veranderd en herbouwd zoals bij de eerste toewijding in 1279 en de volledige herbouw in de 19de eeuw. Het is vaak beschadigd (in de Honderdjarige Oorlog, de Godsdienst oorlogen, de Revolutie….). Mede hierdoor is de diversiteit van stijlen ontstaan. Aanvankelijk werd het gebouw gebouwd als kerk, maar werd tot kathedraal bevorderd in 1796 na de vernietiging van St. Etienne.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *