La Rochelle

Plaatsen > La Rochelle

La Rochelle, gelegen aan de Atlantische Oceaan, is de hoofdstad van het departement Charente-Maritime. Met meer dan drie miljoen toeristen per jaar is La Rochelle de derde meest bezochte stad van Frankrijk. Toeristen komen in grote getallen onder andere vanwege de gemiddeld 2400 zonne-uren per jaar (vergelijkbaar met het Middellands Zee gebied), de nabijheid van de eilanden Ré, Oléron, Aix en Madam, de vele mooie stranden, de fortificaties, de gezellige straatjes met arcades en de veelzijdige natuur.

Het vissersdorpje La Rochelle groeit enorm na de verwoesting van het naburige Châtelaillon in 1127 doordat La Rochelle de rol van zout- en wijnhaven overneemt. In de 12e eeuw ging de havenplaats deel uitmaken van de Engelse bezittingen in Frankrijk en in 1199 erkenden de Engelsen La Rochelle als een vrije stad, zonder feodale verplichtingen. Doordat La Rochelle ongehinderd kon bewegen tussen de Fransen en Engelsen kende de stad een grote voorspoed. In de 16e en 17e eeuw was La Rochelle inmiddels tot één van de grootste Franse havensteden uitgegroeid en was het de thuishaven van veel ontdekkingsreizigers.

Doordat de vrije stad La Rochelle een groot obstakel vormde in het unificerend streven van Lodewijk XIII en Richelieu, werd de stad in 1628 omsingeld. Nadat La Rochelle het verzet, na meer dan dertien maanden, opgaf leek de stad voorgoed geruïneerd, maar in de 16e eeuw bloeide La Rochelle toch weer op dankzij de handel met de Antillen en Nieuw-Frankrijk (Canada). Aan het einde van de 19e eeuw werd La Rochelle voorgoed gered door de aanleg van een nieuwe haven bij La Pallice (1890), waardoor het nu een moderne zeehaven heeft.

De Grosse Horloge op de Place Barentin is het enige bouwwerk in de 14e-eeuwse stadsmuren dat van Richelieu mocht blijven staan na de belegering van 1628.

Het is de toegangspoort tot de stad vanaf de kant van de haven. De opvallende koepel van de Grosse Horloge is pas toegevoegd in de 18e eeuw. Voor de poort staat het standbeeld van baron Guy-Victor Duperré (1775-1846) die de bezetting van Algerije leidde in 1830.

De torens Tour Saint Nicolas en Tour de La Chaîne zijn bijzondere monumenten voor La Rochelle. De 14e eeuwse Tour Saint Nicolas, gelegen aan de zuidkant van de opening van de binnenhaven, is de grootste toren van La Rochelle en diende ter verdediging van bedreigingen vanaf de Atlantische oceaan. De toren is een symbool voor de rijkdom en soevereiniteit van de stad. Het werd gebouwd met stenen van het koninklijke kasteel dat verwoest werd in 1372, maar het is onbekend wanneer deze toren precies gebouwd is. De tweeënveertig meter hoge toren heeft een doolhof van trappen en doorgangen ingebouwd in de dikke muren. Vanaf twee plekken in de toren (op 28 en 37 meter) heeft u een mooi uitzicht op de oude haven en het oude stadscentrum.

De indrukwekkende 14e eeuwse Tour de la Chaîne heeft zijn naam gekregen vanwege de grote ketting die elke nacht werd opgehangen tussen deze toren en de Tour Saint Nicolas aan de overkant van de haveningang om de haven af te sluiten voor schepen. Vandaag de dag bestaat de bewuste ketting nog steeds en ligt het aan de voet van de toren. De Tour de la Chaîne werd ook gebruikt als opslagplaats voor buskruit. De toren is tussen 1382 en 1390 gebouwd, is vierendertig meter hoog met een diameter van zestien meter en het heeft drie en een halve meter dikke muren. Ook bij deze toren zaten de trappen en doorgangen in de dikke muren. Op 17 februari 1879 is de Tour de la Chaîne toegevoegd aan de lijst van historische gebouwen.

Tussen de Tour Saint-Nicolas en de Tour de la Chaîne in heeft nog een kleinere toren gestaan. Deze is in 1824 afgebroken om de haveningang te vergroten tot de huidige vijfentwintig meter en veertig centimeter.

Net als de Tour de la Chaîne en de Tour Saint Nicolas is de Tour de la Lanterne geleidelijk aan opgenomen in de fortificaties rondom La Rochelle. Deze belangrijke toren staat aan het einde van de muur die het met de Tour de la Chaîne verbindt. De bouw van de zeventig meter hoge toren begon in 1445 en werd in 1476 na een lange pauze afgerond. De Tour de la Lanterne ontleend zijn naam aan het torentje waar elke avond een grote kaars in een stenen lantaarn werd aangestoken om schepen te leiden. Het is één van de zeldzame middeleeuwse vuurtorens van Frankrijk.

De massale zes meter dikke muren zijn een groot constrast met de ranke, uitbundige, gotische spits. In de torenspits zijn vier kamers die gebruikt zijn als gevangenis. Op de muren staan nog zo’n 600 tekeningen en teksten die Nederlandse, Britse en Spaanse gevangenen gemaakt hebben in de 17e en 18e eeuw.

De Tour de la Lanterne wordt ook wel Tour des Quatre Sergents genoemd, omdat in 1822 twee van de vier Carbonari sergeanten hier gevangen gezet zijn in afwachting van hun executie in Parijs. Alle vier de Carbonari sergeanten zijn op 21 september 1822 geëxecuteerd.

Chanson
Wie dacht dat het Franse chanson zijn beste tijd heeft gehad, heeft het goed mis. Het chanson, Frans en francofoon,is springlevend en nog net zo mooi. In de badplaats La Rochelle aan de Atlantische kust bewijzen chansonniers van vroeger en nu dit tijdens Francofolies,een jaarlijks festival gewijd aan Franstalige muziek. In 2006 is het festival van 13 t/m 18 juli 2006. Naast grote namen, laat jong Frans(talig) talent hier zien wat de tijd met het chanson heeft gedaan. Want uiteraard zijn stijlen als rap, hiphop,reggae en elektrische muziek ook de Franse grenzen binnengedrongen. Het resultaat is een bonte mengeling van stijlen, ritmes en klanken op verschillende openlucht podia. Een groots muziekfeest dat laat zien dat het chanson meer is dan de klassiekers van La Piaf. INFORMATIE  kijk voor de programmering op www.francofolies.fr

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *