Corsica

Plaatsen > Corsica

Corsica is een Frans eiland ten noorden van het Italiaanse eiland Sardinië. Corsica in de Middellandse Zee is het grootste eiland van Frankrijk; in oppervlakte een kwart van Nederland. Corsica ligt 170 km ten zuiden van het vaste land van Frankrijk, 80 kilometer van de kust van het Italiaanse vaste land en 12 kilometer van het Italiaanse Sardinië.

Corsica wordt vaak ‘het Franse eiland van schoonheid’ genoemd en beschikt over diverse landschappen en een unieke cultuur waardoor het lijkt op een miniatuurcontinent. Het helderblauwe water en de witte zandstranden van het eiland in de Middellandse Zee zijn ideaal om te zonnebaden, snorkelen en kajakken, terwijl het bergachtige terrein en de dichte bossen volop mogelijkheden bieden voor wandelpaden zoals de hoog aangeschreven (zij het uitdagende) GR20. Degenen die wat geschiedenis willen opsnuiven, kunnen het Maison Bonaparte-museum bezoeken om de geboorteplaats van Napoleon te zien. Bovendien biedt Corsica een unieke eetcultuur met diverse lokale delicatessen, zoals lonzu (gedroogde ham) en brocciu (kaas).

Corsica is bij Frankrijk gekomen in 1768, maar nog altijd zijn de bewoners hierover verdeeld. Het eiland heeft te maken met een hardnekkige afscheidingsbeweging “Corsica Nazione”. De bevolking van het eiland stemde in juli 2003, mede uit weerstand tegen deze separatisten van Corsica Nazione, in een referendum tegen voorstellen uit Parijs voor verdere autonomie van het eiland Corsica. Het eiland is dus ontegenzeggelijk Frans, maar de Italiaanse invloeden zijn enorm. Vijf eeuwen lang behoorde het eiland tot stadstaat Genua. De overgebleven gebouwen, het dialect en de namen van Plaatsen en straten herinneren daar nog aan.

De oude Grieken noemden Corsica Kallisté (de allerschoonste) en ook Korsaï (bosrijk land). De huidige liefkozende naam die de Fransen en de Corsicanen gebruiken sluit het meeste aan bij de eerste Griekse benaming: het Ile de Beauté – het eiland van de schoonheid. Als u wandelt over het eiland zult u merken dat Napoleon, de beroemdste nazaat van het eiland, op Corsica zijn sporen heeft achtergelaten. Napoleon is geboren in Ajaccio. Na een roerig leven op het vaste land van Frankrijk en ver daarbuiten is Napoleon is uiteindelijk ook gestorven op Corsica waarna hij in Parijs is begraven.

Op Corsica wonen niet veel mensen, slechts 250.000 vaste bevolking die in de zomermaanden vervijfvoudigd wordt. U vindt ook weinig industrie op het eiland. Er is wel enige productie van wijn, fruit en zuivel.

De bodem van het bergachtige eiland Corsica is hoofdzakelijk graniet, met scherpe klippen. De westkust is grillig, met rotspartijen en zandstanden en aan de noord- en oostkust van het eiland vind je brede zandstanden. Het strand van van Santa-Guilia is prachtig. De oostkust is redelijk vlak. Langs de oostkust loopt een lange weg van Bastia naar Bonifacio. De weg loopt maximaal vijf kilometer van de kust af waardoor u al die tijd een prachtig uitzicht heeft.

Op het eiland vindt u heuvels. In het binnenland ligt een bergmassief dat vergelijkbaar is met de Franse Alpen. Daar ligt ook de hoogste berg, de Monte Cinto van ruim 2700 meter hoog.

Het eiland staat bekend om zijn prachtige flora en fauna. Er zijn veel zeldzame plantensoorten en je vindt er bijzondere natuurreservaten. Het is er heel erg bergachtig met smalle bergpassen, hoge toppen en diepe valleien. Het natuurschoon wordt op Corsica beschermd doordat een groot deel van het eiland is opgenomen in het Parc Naturel Régional de Corse. U zult er Steenbokken, koningsarenden, zeldzame planten en bloemen die een karakteristieke etherische lucht verspreiden aantreffen. Een speciaal wandelpad de Grande Randonnée no.20 loopt door het gebergte. Ook voor Mountainbikers is dit een uitdagende omgeving.

Er zijn maar twee grote steden in Corsica, dat zijn Ajaccio en, de stad, Bastia. Maar bezoek ook historische Plaatsen zoals de middeleeuwse stad Bonifacio, de historische hoofdstad Corté of de zeebadplaatsen Calvi en Porto Vecchio.

Langs de authentieke routes als Centru di Corsica, Castagniccia, I Trè Vaddi, Taravu, Costa Serena, Sud Corse, Balagna, Valineu Rocca Sartinesi is het prachtig om te wandelen of te fietsen over het eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *