Rijsel

Plaatsen > Rijsel

Rijsel of Lille is een stad in Frankrijk, hoofdstad van het departement Nord en de regio Nord-pas-de-Calais, met de Deule die er door stroomt.

De stad Lille is zeker een bezoek waard: in het oude centrum –met prachtige oude panden- kun je uitgebreid winkelen, maar je kunt ook de hypermoderne wijk ‘’Euralille’’ gaan bekijken. Lille was niet voor niets de ‘’Culturele Hoofdstad van Europa’’ in 2004!

Naast een administratief centrum is Rijsel ook een belangrijke industriestad : voedingsmiddelen-, papierwaren-, chemische, textiel – (wol, vlas, katoen) tabak – en metaalverwerkende industrie. Deze stad is een belangrijk verkeersknooppunt, en telt vele onderwijsinstellingen. Een museum dat een bezoekje waard is, is Palais des Beaux Arts.

De stad dankt zowel haar Nederlandse als haar Franse naam aan een vroeger eiland in de Deule (l’île, ter ijsel). Daar werd in de 11e eeuw een burcht gebouwd door Boudewijn V, graaf van Vlaanderen, en zo ontstond er ook een handelscentrum, en bereikte zijn hoogtepunt tijdens de middeleeuwen.

Rijsel bevat bovendien een aantal monumentale oude gebouwen. De oude beurs is een mooi voorbeeld van Vlaamse barok. Het Hospice Comtesse is in de 15e en 17e eeuw verbouwd en na de tweede wereldoorlog gerestaureerd, dit gebouw van de augustinessen is nu ingericht als museum. De vaak herstelde vijfhoekige citadel, gebouwd door Vauban, is de best bewaarde in Frankrijk. Moderne bouwwerken zoals het justitiepaleis en het indrukwekkende complex van de rijksuniversiteit zijn te bewonderen in Annappes.

Wegens zijn zuidelijke ligging werd Rijsel als Vlaamse stad vele keren overvallen door de Fransen. Krachtens het vredesverdrag van Utrecht (1713) kwam deze stad onder de Franse kroon.

Ten westen van Lille ligt de streek Flandre, waar je van typisch Vlaamse streekgerechten kunt genieten. Zoals ‘’potjevleesch’’ (of ‘’potje’vlesch’’), een vleesgerecht met kalf, konijn, kip en varken. Kaasliefhebbers hebben de keuze uit 34 regionale kazen, waarvan de ‘’Maroilles’’ de meest bekende is.

Liefhebbers van zoetigheid zullen van de authentieke wafels genieten. Hoewel zoet, wat dacht je van wafels met jeneversmaak? In Houplines kun je een traditionele wafelbakker bezoeken, die je er graag alles over vertelt: ‘’La Gaufre du Pays Flamand.’’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *