Parijs

Plaatsen > Parijs

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. Parijs is een belangrijke agglomeratie voor Frankrijk; van de 58 miljoen inwoners in Frankrijk wonen er meer dan elf miljoen in en om Parijs. Met dit aantal inwoners is Parijs één van de dichtstbevolkte steden in de wereld. De gemeente Parijs, tevens departement Parijs, telt zo’n 2.100.000 inwoners. Parijs behoord tot de regio Ile de France, die op haar beurt 11 miljoen inwoners telt.

Op deze pagina vind u algemene informatie over Parijs. Op de volgende pagina’s zijn enkele thema’s uitgewerkt:

Parijs staat bekend om haar multiculturele samenleving. Veel inwoners van Parijs komen uit Algerije, Portugal, Marokko, Tunesië, West Afrika, zuidoost Azië en het Caribische gebied. Hoewel de meeste inwoners van Franse afkomst zijn, zijn in het 12e, 19e en 20e arrondissement van Parijs de Europeanen in de minderheid.

Parijs is een van de mooiste steden van Europa: brede straten met rijen bomen aan de weerskant en beroemde monumenten en musea. Parijs wordt ook wel de lichtstad van Europa genoemd. Deze naam ontstiond in de 18e eeuw toen Parijs werd verlicht door metalen olielampen. Het letterlijk schitterende effect van de vele lantaarns gaf Parijs de bijnaam ‘Ville de Lumière’. Een bezoek aan deze prachtige stad is zeker aan te raden.

Parijs is een bloeiende metropool en een centrum van de intellectuele en artistieke prestaties door de eeuwen heen. De stad heeft wortels tot in de 3de eeuw voor Christus. Sinds die tijd is de stad bewoond geweest door Keltische en Romeinse stammen. In de 3e eeuw voor Christus wordt het gebied rond L'Ile de la Cite beheersd door een Keltische stam van vissers, de Parisii. De naam van de nederzetting in die tijd was Lutetia.

Café de Flore
Café de Flore was ooit het trefpunt van bekende personen zoals Jean-Paul Sartre, Simonne de Beauvoir, Alberto Giacometti, Ernest Hemingway, Albert Camus en Pablo Picasso. Café de Flore ligt naast de basiliek van Saint-Germain-des-Prés. Het café werd in 1890 geopend en het interieur dateert uit de jaren twintig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit café het trefpunt van de ‘Résistance’, het verzet. Ook was het een populaire trefplaats van de Duitse bezetter! Adres: Boulevard Saint-Germain 172 (6de arrondissement), Parijs. Open: 7 tot 01.30 uur.

"Forum des Halles"
"Forum des Halles" is een ondergronds winkelcentrum dat gebouwd is op de plek van de Hallen, waar vroeger de grootste vlees-, fruit- en groentemarkt van Parijs was. Door de grote toename van het verkeer was deze markt steeds slechter te bereiken en is in de jaren 60 verplaatst naar de buitenwijken van de stad. Het winkelcentrum is geheel ondergronds, ook het zwembad en de bioscoop. Al met al een toeristische trekpleister.

Wegverkeer
Parijs beschikt over een uitgebreid wegennet, dat omgeven is door een périferique (ring). Het verkeer is er regelmatig chaotisch, vooral tijdens de spits. De Place Charles de Gaulle (voorheen l'Etoile) waarop twaalf wegen uitkomen naar de Arc de Triomphe is berucht voor zijn legendarische verkeerschaos. Een groot aantal snelwegen komt uit op de buitenste périferique waardoor dit een van de drukste autosnelwegen is.

Openbaar vervoer
Parijs beschikt over een goed openbaar netwerk. Naast een uitgebreide busdienst rijdt er een metro met 16 lijnen (1 tot 14, plus 3B en 7B) die aansluiten op een dicht net van RER-voorstadstreinen. Koop bij binnenkomst op het metrostation meteen een ‘carnet’, dat is een set van 10 kaartjes. Overstappen ondergronds op hetzelfde kaartje; ga je naar buiten dan is die verlopen. Opnieuw ondergronds gaan is een nieuw kaartje. Kijk goed op het lijnennet achterop je kaart welke lijn de nodig hebt en waar je eventueel moet overstappen. De treinen vertrekken heel snel dus je bent elkaar zo kwijt.

Parijs beschikt ook over 6 grote treinstations die elk een eigen regio van Frankrijk bedienen:

  • Gare Saint Lazare: Normandië en het westen van Parijs.
  • Gare Montparnasse: Bretagne, de Atlantische kust, en de TGV-treinen richting het zuidwesten van Frankrijk.
  • Gare du Nord: noorden van Frankrijk, de Benelux met de Thalys, en Groot-Brittannië met de Eurostar.
  • Gare de l'Est: Het oosten van Frankrijk en Duitsland.
  • Gare de Lyon: Het zuiden en het zuidoosten van Frankrijk en Europa.
  • Gare d'Austerlitz: de Loire, het zuidwesten van Frankrijk en Spanje en Portugal.

Andere grote treinstations zijn Gare Bercy, Marne La Vallee Chessy en het treinstation op vliegveld Charles de Gaulle. Per trein is Nederland vanuit Parijs binnen vier uur te bereiken via de HSL Zuid, die via Brussel, Antwerpen, Breda naar Amsterdam Schiphol loopt.

Het vliegveld Parijs Charles de Gaulle (CDG) is de grootste luchthaven van Parijs en de tweede drukste luchthaven voor passagiers van Europa na Londen Heathrow.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *