Arc de Triomphe Parijs

De Arc De Triomphe in Parijs is een van de beroemdste monumenten van de stad. Het staat in het midden van de Place Charles de Gaulle, ook wel de “Place de l’Étoile” genoemd, aan de westelijke kant van de beroemde Champs-Élysées. De Arc De Triomphe maakt deel uit van L’Axe historique, een reeks grote monumenten en gracieuze boulevards die zich uitstrekken van het Louvre tot de buitenrand van de stad.

De Arc de Triomphe werd in opdracht gebouwd van keizer Napoleon, als een eerbetoon aan de soldaten die hun leven lieten in de Napoleontische oorlog. Napoleon liet zich inspireren door de Romeinse boog van Titus en wilde een negentiende-eeuwse versie van het monument bouwen. Het monument werd gebouwd tussen 1806 en 1836.

De bouw van de boog werd tijdelijk onderbroken na de nederlaag van Napoleon in 1814, maar werd hervat tijdens het bewind van koning Louis-Philippe in 1826. Napoleon heeft de volledige Arc de Triomphe nooit gezien toen deze in 1836 werd onthuld. Toen zijn lichaam in 1840 van Saint Helena naar Parijs gebracht werd liep zijn laatste rit onder de boog door naar zijn rustplaats in Les Invalides.

De boog heeft zowel overwinningsmarsen als nederlagen gezien.

Hier marcheerden de Duitsers in 1871 (Frans-Pruisische oorlog) en nazi’s (Tweede Wereldoorlog). 

De boog was getuige van twee onsuccesvolle moordaanslagen op Charles De Gaulle en Jacques Chirac, die het overleefden.

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog, vloog Charles Godefroy met zijn gevechtsvliegtuig door de Arc de Triomphe als een eerbetoon aan de soldaten die tijdens de oorlog werden gedood.

De gerenommeerde Franse architect, Jean Chalgrin heeft de Arc de Triomphe in 1806 ontworpen. Jean-Nicolas Huyot voltooide Chalgrins werk na diens dood in 1811.

Het monument is 50 meter hoog, 22 meter diep en 45 meter breed. Het beeldhouwwerk op de Arc de Triomphe is het werk van 3 kunstenaars. Op de 30 schilden boven aan de Arc de Triomphe staan de namen van revolutionaire of keizerlijke overwinnaars.

Er is een observatiedek op een hoogte van 50 meter welke via een trap van 284 treden te bereiken is.

De boog kostte ongeveer 9,3 miljoen Franse francs, een groot bedrag in die tijd.

 

Graf van onbekende soldaat
Het graf van de onbekende soldaat, staat voor de 1.500.000 soldaten die stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het monument werd in 1921 toegevoegd en bevindt zich onder de boog. De eeuwige vlam werd aangestoken door Andre Maginot op 11 november 1923.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *