Centre Pompidou Parijs

het Centre Pompidou ligt in de wijk Beaubourg van het 4e arrondissement ovan Parijs, op slechts een kilometer afstand van de Notre Dame.

In het Centre Pompidou, volluit “Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou” is onder andere het Nationaal Museum van Moderne kunst gevestigd.

Het gebouw is ontworpen door de architecten Richard Rogers uit het Verenigd Koninkrijk en Renzo Piano uit Italië. Erg opvallend aan het gebouw is dat alle leidingen, buizen en luchtkanalen aan de buitenkant van het gebouw zijn gemaakt en dus duidelijk te zien zijn. Bovendien hebben zij een kleur gekregen welke gerelateerd is aan hun functie: blauw voor lucht, groen voor vloeistoffen, geel voor elektriciteitskabels en rood voor beweging (liften) en veiligheid (brandblusapparaten).

Onder leiding van president Georges Pompidou werd er met de bouw begonnen, maar het gebouw kwam af in 1977 onder leiding van Giscard d`Estaing.

In het museum zijn onder andere grote tentoonstellingsruimten voor wisselende exposities, ruimten voor theateruitvoeringen en muziekuitvoeringen, een bibliotheek en een fotografieafdeling.

Het plein bij het Centre Pompidou, staat bekend onder de naam Place Georges Pompidou of Place Beaubourg. Dot plein is erg populair bij mimespelers, entertainers en portretschilders.

Bron o.a. N. Parkyn, De zeventig beroemdste bouwwerken van de wereld, Bussum, 2004, p. 156.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *