Nôtre Dame Parijs

De Nôtre Dame is een sfeervolle wereldberoemde katholieke kathedraal met prachtige Franse gotische structuren. De Nôtre Dame ligt op het Île de la Cité in het vierde arrondissement van Parijs.

De bouw begon in 1163, pas in 1345 was de kathedraal klaar.  De bouwgeschiedenis van de Notre Dame gaat eigenlijk terug tot 1160, toen de toenmalige bisschop Maurice de Sully de afbraak van de kathedraal van Parijs beval welke hij “Parijs onwaardig” noemde. Op deze plaats werd de eerste steen van de Notre Dame de Paris gelegd door paus Alexander III in 1163. Het hoofdaltaar werd later ingewijd in 1189. Sommige delen zoals de westelijke façade en het koor waren klaar in 1250, andere delen zoals kapellen, portieken en verschillende individuele verfraaiingen werden pas toegevoegd in de daarop volgende 100 jaar. De kathedraal werd uiteindelijk voltooid in 1345.

In de Nôtre Dame staat een orgel uit 1730 dat uit 7000 pijpen bestaat.

In 1790 werd de Notre-Dame de Paris ontheiligd en de meeste religieuse beelden werden vernietigd onder de Franse Revolutie. Na een restauratie die in 1845 begon, onder leiding van de architect Lassus en Viollet-le-Duc, werd de Notre Dame weer in ere hersteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *