Eiffeltoren Parijs

De Eiffeltoren in Parijs werd in 1889 gebouwd door Gustave Eiffel ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling. Aanvankelijk zou de ijzeren toren slechts 20 jaar blijven staan, maar het monument groeide uit tot een wereldwijd symbool voor Frankrijk.

In 1889, ter herdenking van 100 jaar Franse Revolutie, organiseerde de Franse regering een Internationale Expositie. Het idee was om kunstenaars en architecten uit te nodigen om hun ideeën voor een monument bij de ingang van de expositie te presenteren, dat zou worden gebouwd op de Champ-de-Mars. Onder de duizenden voorstellen was het het idee van Alexandre-Gustave Eiffel die uiteindelijk de race won.

De Eiffeltoren werd gebouwd in het korte tijdsbestek van slechts twee jaar (1887-89).

De Eiffeltoren, die op een 5 meter hoge voet staat, bestaat uit vier vakwerkliggers, die geleidelijk naar binnen toe smaller worden naarmate ze dichterbij elkaar komen en zo een verticale toren vormen die 300 meter hoog is. Liggers verbinden de naar binnen gebogen pieren op twee niveaus, wat uitkijkplatforms creëert voor de bezoekers. Er zijn hierdoor drie niveaus in de Eiffeltoren, de eerste twee verdiepingen hebben restaurants, bars en andere uitgaansgelegenheden voor de bezoekers. Het derde of bovenste niveau bestaat uit het hoogste observatiedek van Europa. Het is 276m boven de grond. Er zijn zowel trappen als liften om alle niveaus te verbinden, maar daarover later meer.
De vier halfronde bogen aan de voet van de toren, hebben alleen een visueel doel en spelen geen rol in de structuur van de Eiffeltoren. De Eiffeltoren heeft een hoogte van 324 meter door een televisie-antenne bovenop de mast.

Tijdens de opening in maart 1889 was de Eiffeltoren het hoogste bouwwerk ter wereld tot in 1930 het Chrysler Building in New York City werd voltooid.

De Eiffeltoren heeft in de loop van de jaren al verschillende namen gekregen: holle kandelaar, de trap naar de eeuwigheid, de toren van Babel, de volière van de wereld, koningin van Parijs. De Eiffeltoren is nu het symbool van Parijs. s’ Avonds is de Eiffeltoren helemaal verlicht.

De Eiffeltoren is het drukst bezochte monument ter wereld. De toren, 324 meter hoog en 10.100 ton zwaar, is alle dagen te bezichtigen. Sinds de opening trok het monument al meer dan 200 miljoen bezoekers. De Eiffeltoren heeft in 2006 met 6.719.000 bezoekers een nieuw record gevestigd. Het gaat om een stijging met 4,5 procent ten aanzien van 2005, zo meldt SETE, uitbater van de Eiffeltoren.  Het overgrote merendeel van de bezoekers (86 procent) komt uit het buitenland. Wie naar boven wil, kan de lift nemen. De rij wachtenden is hier nogal groot en het kost je ± Euro 12,–. Naar boven kan ook anders, sneller en goedkoper. Ga met de TRAP tot aan de 2e verdieping. (Dit is veel spannender en goedkoper en de rij wachtenden is hier veel kleiner). Wanneer je op de 2e bent, arriveren daar ook de lifters, die hier over moeten stappen.

Trappen zijn hier niet meer dus wanneer u ook naar de top wilt zal ook u die tweede lift moeten nemen. Koop dan hier in de automaat een supplement en ga in de rij staan. Wie met de lift is gekomen heeft betaald tot de top. U, als trappenloper, kan hier een supplement kopen. Dat supplement kost ongeveer Euro 5,- . De open trap naar beneden is nog spannender.