Een begraafplaats in Parijs

Reisverhalen > Cryptische verhalen afkomstig uit Parijs

De Père-Lachaise begraafplaats is de grootste begraafplaats van Parijs.  Père-Lachaise ligt in het 20e arrondissement op de heuvel Champ-l’Evêque.

Alhoewel een begraafplaats geen traditionele plek is om te bezoeken tijdens je vakantie, trekt de Pere Lachaise begraafplaats in Parijs meer dan twee miljoen bezoekers elk jaar. De bijna 50 hectare oppervlakte die de begraafplaats groot is, betekent dat je veel graven kunt bezoeken. Sommige graven op de begraafplaats trekken aanzienlijk meer bezoekers dan andere graven.

Waarschijnlijk het meest beroemde graf van allemaal op Pere Lachaise is het graf van Jim Morrison. Jim Morrison was een Amerikaanse zanger, schrijver en film maker, het bekendst als lead zanger van de band The Doors. Jim Morrison’s graf trekt een veel jonger publiek dan de meeste andere graven. In het verleden zijn fans naar zijn graf gekomen om hun respect te tonen door kralen en muziek magazines achter te laten op het graf. Omdat de puinhoop al gauw de nabij gelegen graven begon aan te tasten heeft de Pere Lachaise begraafplaats sindsdien altijd een bewaker bij het graf staan.

Een ander graf dat veel aandacht trekt van bezoekers is dat van de Ierse toneelschrijver Oscar Wilde. Bekend om zijn intelligente humor, Oscar Wilde’s graf is een van de meest prominente op Pere Lachaise. Oscar Wilde’s tombe trekt duizenden bezoekers elk jaar, zeker op zijn sterfdag, 30 november.  In tegenstelling tot de meeste andere graven die versierd zijn met bloemen en foto’s is Wilde’s graf bedekt met lippenstift zoenen,  die zijn bijdrage aan de moderne wereld laten zien.

Er zijn veel ongewone graven op Pere Lachaise, maar het graf van de Pigeon familie is een van de meest unieke. Het graf is een grote granieten twee persoons bed met een gigantische engel bij het hoofdeinde – op het bed liggen Pigeon en zijn vrouw, aangekleed en schijnbaar in gesprek met elkaar. Pigeon’s vrouw houdt een roos vast, terwijl Pigeon zelf rechtop zit met een kladblok en potlood, nadenkend over zijn volgende uitvinding.

Als de uitvinder van de onontplofbare gas olie lamp, het unieke ontwerp van zijn graf trekt nog steeds duizenden mensen elk jaar om hun respect te tonen.
Een ander populair graf op Pere Lachaise is dat van componist Frederic Chopin. Chopin wordt beschouwd als de grootste Poolse componist en als een van de grootste componisten aller tijden. Dankzij een voortdurend succes van zijn muziek blijft Chopin’s graf muziek liefhebbers trekken van over de hele wereld en is zijn graf altijd versierd met bloemen en bewijzen van dankbaarheid.

Daarom is het goed te weten dat vele goedkope hotels Parijs een uitstekende bestemming maken, ondermeer om de begraafplaats Pere Lachaise te bezoeken. Voor hen die niet in het centrum van de stad verblijven is de begraafplaats, net zoals de meeste andere delen van Parijs, makkelijk te bereiken. Pere Lachaise heeft zelfs haar eigen metro halte.

Over Père Lachaise is op YouTube een leuk drieluik te vinden.

 In de tweede aflevering ontmoeten we onder meer: Maria Callas, Edith Piaf, Georges Bizet en Sarah Bernhardt.

 Auteur: Saskia van de N. met bijdragen van Andy Arnts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *