de Provence

De Provence is niet alleen een paradijs voor elke toerist, ook kunstenaars vonden hier de nodige inspiratie voor hun meesterwerken. Picasso, Gauguin, van Gogh, Cézanne en de schrijver Daudet hebben deze mooie streek vereeuwigd. De Provençalen hebben ook hun eigen kleine kunstwerken, de Santons de Provence.

De Romeinen hebben hun stempel op de Provence gedrukt,want overal wordt nog herinnerd aan deze tijd. In Vaison-la-Romaine zijn overblijfselen uit de oudheid en in Orange staat een mooie triomfboog en een Romeins theater. Hier wordt in juli een groot muziekfestival gehouden. De ruïnes van Glanum,een Romeinse stad met forum,tempel,thermen en triomfboog voor Ceasar,vindt u in Saint Rémy. In Arles liggen het antieke theater en de grote arena. Arles is ook de stad van de zonnebloemen en Vincent van Gogh. De Provence is een streek met talloze schilderachtige dorpjes.

Zon, bergen en de geur van lavendel zijn maar een paar typische ingrediënten van de Provence. Er is ook nog een rijke geschiedenis met als getuigen de best bewaarde Romeinse overblijfselen van Europa. Daarvoor kan je terecht in Orange, Arles, Nîmes en nog vele andere Plaatsen. Avignon was ooit de residentie van de Paus en Gordes is het dorp van de Bories.

De natuur is er zeer verscheiden, van ruw tot romatisch. De machtige Gorges, de Calanque’s aan de Middellandse Zee, de vlakten van de Camargue, het glooiende landschap in het binnenland of de machtige Mont Ventoux, zijn stille getuigen van de veelzijdigheid van de Provence. Combineer dit met de geur van lavendel en je wil er nooit meer weg.

Inderdaad, gastronomie in de Provence is een kleurrijk pallet van geuren en smaken. Je start met een pastis, geniet van een bouillabaisse in Marseille, bijt je tanden stuk op een saucisson d’Arles, vergeet je dieet met de calissons van Aix-en-Provence en dat alles overgiet je natuurlijk met één van de heerlijke Provençaalse wijnen. Staan je valiezen ook al klaar?

GESCHIEDENIS:
De vroegste bewoners van de Provence waren Ligurische stammen die er leefden van 2500 tot 300 voor Christus. In de grotten van Càles en les Baux vindt men er nog sporen terug. Vanaf de 8e eeuw voor Christus hadden deze stammen sporadisch contact met Griekse kooplui.

Rond 600 voor Christus stichtten de Grieken de stad Massalia. Keltische stammen vallen 200 jaar later het gebied binnen. De Grieken roepen de Romeinen ter hulp die samen de Kelten verslaan. Dit is één van de belangrijkste gebeurtenissen in de Provence (125 voor Christus). De Romeinen maakten er een wingewest van, Provincia genaamd.

De Romeinse overheersing bracht een zeer rijke beschaving in de Provence. Het Christendom deed hier zeer vroeg zijn intrede. De 5e eeuw kende de ondergang van het Westromeinse Rijk en de opkomst van kloostergemeenschappen. De Provence telde toen 20 bisdommen en 2 aartsbisdommen. De grote volksverhuizingen kwamen tot stand en de Provence viel onder het beheer van het Frankische Rijk. Er volgt een opéénvolging van graven. De bijzonderste familie was het huis van Anjou.

Een andere belangrijke periode was de komst van de pausen in de 14e eeuw. Onder hen werden vele gebouwen bijgebouwd en herbloeide de handel. Op het einde van de 15e eeuw komt de Provence onder de Franse kroon. Deze periode werd sterk getekend door godsdienstoorlogen. Napoleon was niet geliefd in de streek. Door zijn vele oorlogen werd de handel geruïneerd. Toen hij een jaar later in Golfe-Juan terug aan land kwam, probeerden Marseille en andere steden hem tegen te houden. Maar hij ontsnapte via een weg door de Alpen, de huidige route Napoleon.

Op het einde van de tweede wereldoorlog was de Côte d’Azur en de Provence van strategisch belang. Op 15 augustus 1944 vond de tweede geallieerde invasie plaats. Binnen de 15 dagen werd de streek volledig bevrijd. De legers begaven zich naar Dijon om aansluiting te krijgen met de troepen die in Normandiëgeland waren. Marseille had het meest te lijden onder het oorlogsgeweld. Zo werd de stad meerdere malen gebombardeerd. De Duitse legers vernielden de oude wijk (1943) en de nieuwe haven (28/08/1944).

BEZIENSWAARDIGHEDEN – STEDEN:
We selecteerden een aantal Plaatsen die je zeker moet bezocht hebben. Het is niet de bedoeling om volledig te zijn in onze beschrijvingen. Dit zou ons immers te ver leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *