Baux-de-Provence

Plaatsen > Baux-de-Provence

Les Baux-de-Provence is een plaats en gemeente in het Franse departement Bouches-du-Rhône (regio Provence-Alpes-Côte d’Azur) en telt 434 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Arles.

Baux-de-Provence is een uiterst schilderachtig dorp met koninklijke geschiedenis. Les-baux-de-Provence is opgenomen in alle reisgidsen over de Provence.

Aan het einde van de 10e eeuw vestigde zich hier een invloedrijke familie. Het adellijke geslacht was gehuisvest in een machtige burcht, Château des Baux,. De burcht werd bovenop een kale kalkrots van 900 bij 200 meter gebouwd. Vanuit deze Burcht bestuurden zij ca. tachtig dorpen. De prins van Oranje en de burggraaf van Marseille behoorden tot het nageslacht van de Heren van Baux.

In 1632 liet Lodewijk XIII het kasteel, de vestingmuren en een groot gedeelte van de stad vernietigen.

Les Baux is in 1822 bekend geworden vanwege het rode bauxiet, dat hier werd gevonden.

Tegenwoordig is les-Baux-de-Provence meer een toeristische plaats dan een actief dorp, maar dat weegt niet op tegen de schoonheid van het dorp en het omringende Les Alpilles-massief. In het dorp vindt u voornamelijk winkeltjes en musea. RIn het fort kunt u een rondleiding krijgen met audio. Erg interessant, maar neem er wel de tijd voor.

In les-Baux-de-Provence wordt op kleine schaal wijn gefabriceerd (kleine AOC). Arme bodem in rotsachtig landschap, koelte tussen de heuvels. Er wordt richting biologisch gewerkt.

Als u bij Baux-de-Provence op bezoek gaat bereid u dan voor, zelfs vroeg in het seizoen (April) staan de wegen dichtbij het dorp volgepakt met auto’s en bussen. Parkeren doet u op overvolle en streng gereguleerde parkeerPlaatsen.

Plaatsen in de omgeving: Arles 24 km; Avignon 30 km; Chateaurenard 20 km; Glanum 9 km; Gordes 46 km; Graveson 20 km; Menerbes 48 km; Nîmes 44 km; Saint Remy-de-Provence 10 km; Tarascon 18 km.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *