Gordes

Plaatsen > Gordes

Gordes is een dorp in de Luberon, 35 km ten oosten van Avignon, aan de rand van het kalkplateau van de Vaucluse.

Talrijke Romeinse overblijfselen zijn hier gevonden: amforen, kolommen, thermische baden, meubilair en tombes uitgehouwen in gesteente en zelfs skeletten.

Gordes was, in de 17de en 18de eeuw, een centrum van de wol- en leerindustrie. Zo werd er onder andere geweeft, gekaard en gelooid. In 1886 werd een deel van het dorp vernietigd door een aardbeving. Hierdoor is de, reeds tanende, industrie versneld ingestort.

Naast de door muren begrensde wegen, telt Gordes de natuurlijke schoonheid van eeuwenoude bories (kleine stenen huizen). De “Village des Bories” is volledig gerestaureerd en dateert uit het einde van de 18e eeuw. Er zijn verscheidene bories op het platteland in de directe nabijheid van Gordes, onder andere de “trois soldats” op de foto. Gordes  staat op de lijst van de “Plus Beaux Villages de France”. Op 4 km van Gordes ligt een prehistorisch dorpje waarvan de eerste huizen dateren van ongeveer 6000 en 4000 jaar voor Christus.

Gordes is een schilderachtig dorpje met als overheersend element een kasteel uit de Renaissance, gebouwd op de plaats waar in de twaalfde eeuw een vesting was gelegen. In het kasteel bevindt er zich een mooie renaissanceschouw. Victor Vasarély, één van Frankrijk grootste kunstenaars, kocht het kasteel en had er zijn werkplaats en museum. Nu kan je er moderne kunstwerken gaan bewonderen.

De perfecte harmonie van de huizen en de terrasvormige tuinen van Gordes verleidde vele kunstenaars zoals Pol Mara en Marc Chagall. Een labyrint van ingewikkelde stegen leidt naar de kerk St Firmin en naar de massieve romp van een château.

Musea

  • Histoire du Verre et du Vitrail (Glas Museum)
    Open: februari tot oktober, voor groepen tot november.
  • Le Moulin des Bouillons (Olijfolie Molen)
    Deze molen ligt in de typisch Provençaalse “bastide” bij een Romeinse opgraving. Deze molen is de oudste nog werkende Olijfolie molen
    Open: februari tot oktober, voor groepen tot november.

Provençaalse markten, heerlijke restaurants en adembenemende natuur: talrijke mogelijkheden voor een geslaagde vakantie zijn hier voor handen.

Plaatsen in de omgeving: Avignon 35 km; Bonnieux 14 km; Carpentras 35 km; Cavaillon 17 km; Fontaine-de-Vaucluse 15 km; Goult 7 km; Lagnes 12 km; Lourmarin 26 km; Murs 9 km; Roussillon 10 km; Saumane-de-Vaucluse 16 km; Senanque Abbey 6 km.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *