Arles

Plaatsen > Arles

Arles is een arrondissement van het departement Bouches-du-Rhône. De hoofdstad van het arrondissement is de gelijknamige stad Arles.

Enkele van de gebouwen in Arles dateren uit de regeerperiode van Augustus (1e eeuw na Christus). We noemen acht van de gebouwen en monumenten die van belang zijn: 1. de Arena, 2. het oude theater, 3. een ondergrondse galerij genaamd Crypto-Porticus, 4. de verwarmde baden van Constantijn, 5. een begraafplaats die Alyscamps, de herfst, genoemd werd. 6. de kerk van St. Trophime, 7. Montmajour abdij, 8. verschillende ruïnes waaronder stenen uit een oud fort.

Kerk Sainte-Trophime:
De Kerk Sainte-Trophime is volgens velen één van de mooiste kerken uit de Provence. De kerk is gesticht door St.-Trophime. De kerk werd in de 8e eeuw door de Saracenen verwoest. De wederopbouw vond plaats tijdens het Karolingische tijdperk. De relikwieën van St.-Trophime werden op 29 september 1152 naar de kathedraal overgebracht en de kerk werd ingewijd. We raden u aan vooral even binnen te kijken. U treft er een strak interieur, een schip met twee zijbeuken in gotische stijl. In de zijkapellen worden een aantal sarcofagen bewaard.

Het Théatre Antique werd in de eerste eeuw voor Christus gebouwd in de tijd van keizer Augustus. In de loop der tijd is het Théatre Antique diverse keren vernield. Uiteindelijk werd het vernietigd door de christenen die de stenen gebruikten voor de bouw van kerken, huizen en vestingwallen. U treft er vandaag de dag alleen nog de alleenstaande Tour de Roland waar in vroeger dagen het toneel gelegen moet hebben.

Romeins amfitheater
De arena is nog altijd imposant met zijn 136 bij 107 meter. Er konden 21000 to  24000 mensen in zitten. Het Romeins amfitheater is uit twee lagen opgebouwd. De onderste laag heeft Dorische zuilen terwijl de bovenste laag is opgetrokken uit Korinthische zuilen. Ook dit Romeins amfitheater heeft in haar lange bestaan vele vernielingen gekend. De stenen werden gebruikt voor de bouw van kerken en huizen terwijl de Saracenen het Romeins amfitheater verbouwden tot vesting. Nog weer later namen de armen het Romeins amfitheater in gebruik. Ze maakten er huizen in en bouwden er zelfs 2 kapellen. Sinds 1825 is de arena in haar luister hersteld. U kunt er stierengevechten bijwonen in Spaanse stijl. De stioer wordt hier echter niet gedood; men moet een ‘concarde’ tussen de horens uit proberen te halen.

Arles is bij de Nederlanders bekend als woonplaats van Vincent van Gogh. Hij woonde er vanaf februari 1888. In Arles schilderde Vincent van Gogh een aantal van zijn beroemdste schilderijen. U zult er tegenwoordig niets meer van vinden. De huizen waarin hij woonde zijn tijdens de Tweede wereldoorlog verwoest.

Vlak onder Arles ligt de Camargue, een uitgestrekt vlak gebied dat zich uitstekend leent om per fiets te verkennen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *