Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape is een gemeente in het departement Vaucluse in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, arrondissement Avignon. Châteauneuf-du-Pape heeft slechts 2078 inwoners (1999). Châteauneuf-du-Pape is omringd door beboste hellingen.

Châteauneuf-du-Pape komt voor het eerst voor in de geschiedenis als vestigingsplaats van het buitenverblijf van de pausen van Avignon.

In opdracht van paus Johannes XXII van 1309 tot 1377 wordt het buitenverblijf tot een volwaardig kasteel verbouwd. Dit was juist op tijd. In de katholieke kerk vindt in 1378 een scheiding plaats. De periode 1378 –1417 noemt men het Westers schisma. Gedurende veertig jaar zijn er dan twee pausen. De concurrenten van de pausen van Rome (De zogenaamde tegenpausen) vestigen zich dan op dit kasteel in Châteauneuf-du-Pape. Van dit oorspronkelijke kasteel is nu weinig meer over; het werd vernield tijdens de Franse revolutie en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hooggelegen donjon van het kasteel biedt een formidabel panorama op de wijngaarden en de Rhône.

Dat Châteauneuf-du-Pape bekend staat om haar wijnen is ook te danken aan Paus Johannes XXII. Hij stimuleerde de wijnbouw in het gebied vanuit zijn kasteel, waarnaar de wijn dan ook genoemd is. Paus Johannes XXII liet zijn eigen wijngaarden planten om in zijn eigen behoefte te voorzien. De wijn uit Châteauneuf-du-Pape heeft haar bijzondere smaak te danken aan de  grote kiezels ofwel rolkeien vlak onder  en op het grondoppervlakte. De stenen nemen overdag de warmte op van de zonnestralen en staat deze weer af tijdens de nachtelijk uren. Hierdoor is de temperatuur rond de druivenstruiken veel gelijkmatiger dan elders. Een goede  Châteauneuf-du-Pape wijn wordt uit tot wel dertien verschillende druivensoorten gemaakt die dan ook allemaal in het gebied voorkomen: grenache, mourvèdre, cinsault, syrah, counoise, vaccarese, terret noir, clairette, muscardin, picpoul, bourboulenc, roussanne en picardin. Al in 1936 kreeg Châteauneuf-du-Pape de titel Appelation controllée. Châteauneuf-du-Pape staat nu inmiddels bekend als één van de 6 Cru’s in het Zuiden (Châteauneuf du Pape, Gigondas, Tavel, Vacqueyras, Lirac en Beaumes-de-Venice). Er word in Châteauneuf-du-Pape 110.000 hectoliter wijn per jaar geproduceerd.

cc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *