Anjou

Plaatsen > Regio Anjou

De prachtige regio Anjou in het westen van Frankrijk, aan beide zijden van de Loire, is nu deel van het  departement Maine-et-Loire, met Angers als hoofdstad.

De regio Anjou draagt de naam van een oud graafschap dat in 1360 een hertogdom werd. Deze regio biedt een uitstekend klimaat voor de kweek van bloemen en fruit. Langs de oevers van de Loire en de andere rivieren in de regio (de Mayenne, de Sarthe, de Loir, de Layon) en in de omgeving zijn vele kastelen en kerken het bezoeken waard die de regio Anjou haar speciale charme geven.

De belangrijkste stad na Angers is Saumur, verder de Loire-vallei in. De Route du Vin d’Anjou loopt van Angers naar Chalonnes, Thouarcé, Doué, Montreuil-Bellay, Saumur, Gennes, Brissac en terug naar Angers. Haut-Anjou (Boven-Anjou) is het gebied ten noorden van Angers gecentreerd rond Le Lion d’Angers.

In de Middeleeuwen, in het kader van de Foulques dynastie, ontwikkelde Anjou zich tot een van de belangrijkste Franse feodale staten, waarbij haar grondgebied aanzienlijk uitgebreid werd door verovering en dynastieke huwelijken. Op deze manioer werden Touraine, Maine en delen van Aquitanië aan Anjou toegevoegd.

George V (1128-1151), graaf van Anjou, was de eerste in lijn van de naam Plantagenet. Hij veroverde Normandië voor zijn zoon Henry, later Henry II van Engeland, die op zijn beurt Aquitaine verworf door zijn huwelijk met Eleonora van Aquitanië. Met de vernietiging van het Angevin koninkrijk door Philip II van Spanje werd Anjou doorgegeven aan de Franse kroon (1204). Daarna is de titel van Graaf d’Anjou gedragen door de vorsten van het Franse Koninklijke huis. Aan het einde van de 18de eeuw was Anjou het toneel van de opstand van de Vendee tegen de Franse Revolutie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *