Elzas of Lorraine

De Elzas (Frans: Alsace, Duits: Elsaß of Elsass) is een regio in Frankrijk, gelegen op de linkeroever van de Rijn en in het westen begrensd door Lotharingen. Het is onderverdeeld in de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin. De hoofdstad is Straatsburg.

De Elzas is een typisch grensgebied, waar eeuwenlang om gestreden is tussen Duitsland en Frankrijk. De Elzas behoorde oorspronkelijk tot het Heilige Roomse Rijk, kwam na de Dertigjarige Oorlog (1648) in Franse handen, in de Frans-Duitse Oorlog van 1870 weer in Duitse (Elzas-Lotharingen). Bij de ondertekening van de Vrede van Versailles in 1919 na de Eerste Wereldoorlog werd het opnieuw gebied opnieuw bij Frankrijk gevoegd. Nog steeds woont er in de Elzas een belangrijke Duitstalige minderheid.

Vanuit toeristisch oogpunt is de Elzas een sprookje met het imago van vakwerkhuizen die met bloemen versierd zijn. De noordelijke Vogezen, met majestueuze bossen en vredige meren, het uitnodigende panorama voor de wandelaar en de onverschrokken mountainbike fietser.

De Elzas is een gebied met een typische mengeling van stijlen, invloeden en culturen. De streek kenmerkt zich door een groen heuvelachtig landschap, kuuroorden, meren en oorlogsmonumenten. In de Elzas vindt u ontelbare kastelen en burchten, vakwerkhuizen, wijngaarden, bossen en indrukwekkende stadsmetropolen als Strasbourg en Nancy.

De Elzas is de streek van bekende wijnen als Muscat, Riesling, Pinot Blanc en Pinot Noir. Als u van wijn houdt is de wijnroute een must; de 170 km lange Route du Vin leidt u langs talloze bezienswaardigheden die de lange traditie van het wijn maken in deze streek benadrukken. De wijnroute loopt voor ongeveer 75 kilometer langs de oostelijke kant van de Vogezen.

Bezienswaardigheden

  • De wijnroute, zo’n 170 kilometer lang, langs mooie wijndorpjes, middeleeuwse stadjes, burchtruïnes en wijngaarden.
  • Het sprookjeskasteel van Haut Koenigsbourg, met fantastische ligging en ook prachtig uitzicht.
    Een van de kuuroorden, zoals Contrex‚ville, Bains-les-bains of Vittel.
  • Een bezoek aan het “Parc Naturel Regional des Vosges du Nord”.
  • De vakwerkhuizen in Straatsburg of Colmar
  • Het schilderachtige dorpje Riquewihr
  • Het Parc Naturel Régional de Lorraine
  • Het Smurfenpark (Walibi Schtroumpf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *