Top 3 bestemmingen voor een kerstvakantie in Frankrijk

Droomt u van Kerstmis in Frankrijk , maar u kunt niet beslissen waar u heen wilt?

Hoewel de verschillende regio’s van Frankrijk verschillende kersttradities gemeen hebben, hebben veel regio’s hun eigen gewoonten die, afhankelijk van het geserveerde voedsel, het klimaat en de lokale activiteiten verschillen. Hier de top 3 plaatsen aangeraden door www.FrankrijkalsVakantieland.nl om kerst door te brengen in Frankrijk .

Straatsburg
Als u van mening bent dat Kerstmis geen kerst is zonder een overvloed aan prachtige decoraties en ijzige weer, is Straatsburg de vakantiebestemming voor u. Straatsburg ligt in de Elzas in Frankrijk, net op de grens van Duitsland. Elk jaar verandert Straatsburg in een kerstfantasie, vol met twinkelende lichtjes, slingers van dennetakken, houten snuisterijen, sieraden en speelgoed. Deze transformatie gebeurt in de eerste plaats dankzij de kerstmarkten van Straatsburg, die de grootste in Frankrijk zijn en al meer dan 400 jaar bestaan. Gecentreerd rond de enorme gotische kathedraal van de stad, bestaan de markten uit een paar honderd houten chalet-stijl kraampjes die een verscheidenheid aan producten te verkopen, van handgemaakte kerst ornamenten tot aan sieraden met halfedelstenen, en gebreide truien. Er is ook voldoende gelegenheid om de regionale keuken, die Frans-Duitse smaken bijeenbrengt, zoals choucroute (zuurkool), gluwein (warm gekruide wijn) en worst. Naast de kerstmarkten, kunt u een bezoek brengen aan het Elzas Museum, dat beschikt over verhalen (in het Frans) voor kinderen over de geest van Kerstmis, of u kunt gaan schaatsen op de Place du Chateau.

Parijs
Voor een stedelijke Kerstmis, is Parijs de natuurlijke keuze. In Parijs, zult u nooit gebrek hebben aan interessante cadeau-ideeën, ongeacht of u in een modieuze warenhuis zoals Le Bon Marché bent of een volkse kerstmarkt waarvan er een aantal bestaan in de stad. U kunt ook uw traditionele kerst ervaren met een wandeling langs de sprookjesachtig verlichte Champs-Elysees in de nacht, het bijwonen van de nachtmis in de kathedraal van Notre Dame, of het bewonderen van de vrolijke, mechanische kerstversiering in de etalage van het modieuze warenhuis Galeries Lafayette.

Aix-en-Provence
Als je hoopt op mild kerst-weer ga dan naar Aix-en-Provence. Net als de meeste Franse steden heeft Aix heeft een drukke kerstmarkt, hier op de Place Jeanne d’Arc, welke gekenmerkt wordt door handgemaakte producten en lokale lekkernijen. Maar tijdens de maand december vindt in Aix ook een olijfolie en truffel fair plaats (ook op het Place Jeanne d’Arc), waar u al deze heerlijke, lokaal geproduceerde producten kunnen kopen. Op de Place General du Gaulle, heb je een unieke kerststal, bestaande uit kleine met de hand beschilderd terracotta beeldjes, genaamd santons ( “kleine heiligen”). De Provençaalse kerststal onderscheidt zich van de meeste kerststallen door dat het niet alleen de gebruikelijke Bijbelse figuren, zoals Maria, Jozef en het kindje Jezus, bevat, maar ook figuren uit het Provençaalse dorpsleven, zoals een vrouw met een arm vol lavendel, of een man die jeux-de-boules speelt.

Het meest interessante aspect van Kerstmis in Aix , is echter de lokale bevolking te observeren. Op kerstavond vieren de inwoners van de Provence een traditioneel groot diner genaamd Le Gros Souper ( “het grote avondmaal”), die bestaat uit zeven gnagen – meestal gerechten zoals L’Aigo Boulido (knoflook en kruiden soep), en Brandade de Morue (moes van gezouten kabeljauw met knoflook, olijfolie en room). Nadien wonen ze de nachtmis bij in hun plaatselijke kerk, waarna ze naar huis terug keren alwaar ze nog een uur of twee doorgaan met eten. Deze maaltijd staat bekend als Les Treize Desserts, die symbool voor Christus en zijn twaalf apostelen . De 13 desserts vallen in drie categorieën: gedroogde vruchten en noten, vers fruit en snoep. Vanaf medio december tot het einde van de maand is er een Marché des Treize Desserts op de Place Jeanne d’Arc waar u de traditionele ingrediënten kunt kopen voor deze traditionele maaltijd. U kunt deze dan wellicht zelf bereiden in uw Franse vakantiehuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *