Geografie

Thema’s > Geografie Frankrijk

Frankrijk heeft een oppervlakte van 543.965 vierkante kilometer (overzeese gebiedsdelen niet meegerekend), daarmee is Frankrijk het grootste land van West-Europa. Frankrijk is dertien maal zo groot als Nederland en ongeveer even groot als Spanje en Portugal samen. In geheel Europa is Frankrijk, na Rusland en de Oekraïne, het grootste land. De grootste afstand van noord naar zuid bedraagt 975 kilometer, ongeveer evenveel als van oost naar west

Frankrijk ligt aan drie heel verschillende zeeën -de Noordzee, de Atlantische Oceaan en de Middellandse zee. Er liggen bovendien drie bergketens -de Alpen,de Pyreneeën en het Centraal Massief- en veel heuvelachtige streken.

Het land wordt in het noorden begrensd door Het Kanaal, België en Luxemburg. In het oosten grenst het aan Duitsland, Zwitserland en Italië, in het zuiden aan de Middellandse Zee, Monaco, Andorra en Spanje, en in het westen aan de Atlantische Oceaan.

Een aantal overzeese gebiedsdelen maakt integraal deel uit van de republiek Frankrijk. Dat zijn de zogeheten Départements d’Outre-Mer (Guadeloupe, Martinique, Frans-Guyana en Réunion), de Territoires d’Outre-Mer (Nieuw-Caledonië, Wallis et Futuna, Vanuatu en Frans-Polynesië) en de Collectivités Territoriales (Îles Saint-Pierre et Miquelon en Mayotte).

Europees Frankrijk is ruwweg in tweeën te delen: het noorden en westen bestaan grotendeels uit laagvlaktes, het zuiden en oosten van het land worden gedomineerd door hoogvlaktes en bergen.

Die hoogvlaktes en bergen zijn op hun beurt geologisch gezienweer onder te verdelen in “oud” en “jong”.

Oud zijn de Ardennen en de Vogezen in het noordoosten, het Armoricaans Massief in het westen en het Centraal Massief in het zuiden.

Jong zijn de Jura en de Alpen in het oosten en de Pyreneeën in het uiterste zuiden, die natuurlijke grenzen vormen met respectievelijk Zwitserland, Italië en Spanje. De hoogste berg van Europa ligt in de Franse Alpen: de Mont Blanc met een hoogte van 4807 meter.

Ruim een kwart van Frankrijk is bedekt met bossen en meer dan de helft van de bodem heeft een agrarische bestemming.

De ligging en de bodemgesteldheid hebben het land geholpen een reputatie op te bouwen als wijnproducent. Hoewel er veel nieuwe wijnlanden in opkomst zijn, is Frankrijk nog steeds de toonaangevende wijnproducent van de wereld.

Frankrijk telt zo’n 60 miljoen inwoners waarvan driekwart in dorpen en steden woont.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *