Monaco

Monaco ligt aan de Middellandse Zee in het zuidoosten van Frankrijk en dichtbij de Italiaanse grens. Om Monaco heen ligt het Franse departement Alpes-Maritimes. Monaco heeft een oppervlakte van bijna 2 km². Het heeft een lengte van 3,2 km en een breedte van 135 tot 900 m. Monaco heeft 32.000 inwoners (2008). Dat is erg veel voor zo`n kleine oppervlakte.

Monaco heeft bijna gratis openbaar vervoer en een nachtje parkeren kost maar 2 euro. Monaco is een stedelijk gebied met vier districten: Monaco-Ville, La Condamine, Monte-Carlo en Fontvieille.

Al eeuwen lang heeft Monaco te maken met Frankrijk. Frans is dan ook de taal waarin de gesprekken worden gevoerd in Monaco. En ook het onderwijs is helemaal toegespitst op Frankrijk. Er zijn vier openbare basisscholen in Monaco. De kinderen leren daar precies hetzelfde als de andere kinderen in Frankrijk.

Er zijn in Monaco bijna 60 bankkantoren. Voor toeristen valt er veel te zien en te beleven.

  • Monaco-Ville is een hoog gelegen oud stuk rots en tevens het oudste gedeelte van Monaco. Hier vinden we het “paleis” van prins Rainier, dat hoog boven rotsen is gebouwd.
  • La Condamine ligt aan de voet van Monaco-Ville. Het is een zakenwijk en ligt om de haven.
  • Monte-Carlo ligt ten oosten van La Condamine.
  • Fontvieille is een woongebied en industriegebied. Het is voor een groot deel gebouwd op land gewonnen uit de zee.

Monaco is een schiereiland. Het steekt naar het zuidoosten uit in de Middellandse Zee. Daar ligt ook een kleine, natuurlijke haven. Er is een smalle (vaar)geul met twee havenhoofden. Daardoor ligt de haven vrijwel helemaal ingesloten. Het oppervlakte van de haven is ongeveer 20 ha en heeft bij de ingang een diepte van ongeveer 27 meter. Monaco bestaat ook uit een strook land aan de kust, daar gaat de rotsachtige bodem van Alpes-Maritimes over in kunstmatige zandstranden.

In Monaco wonen bijna 30.000 mensen, dat is erg veel voor zo`n kleine oppervlakte. Daarnaast komen er meer dan vijf miljoen dagjesmensen, vooral uit de omliggende landen, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Ook komen er elk jaar ruim 200.000 cruisepassagiers naar het stadstaatje. En natuurlijk komen er heel veel zakenmensen één of meer nachtjes doorbrengen.

Al eeuwen lang heeft Monaco te maken met Frankrijk. Frans is dan ook de taal waarin de gesprekken worden gevoerd in Monaco. En ook het onderwijs is helemaal aangepast op Frankrijk. Er zijn vier openbare basisscholen in Monaco. De kinderen leren daar precies hetzelfde als de andere kinderen in Frankrijk. Monaco heeft een oppervlakte van 195 hectaren. Er zijn in Monaco bijna 60 bankkantoren. Voor toeristen valt er veel te zien en te beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *