Andorra

Plaatsen > Vorstendom Andorra

Hoewel Andora niet bij Frankrijk hoort beschrijven we het toch op FrankrijkalsVakantieland.nl omdat veel vakantiegangers hun vakantie in Frankrijk combineren met een uitstapje naar Andorra.

De vrijstaat Andorra ligt in de Oostelijke Pyreneeën in twee hooggelegen dalen van de Valira en is met haar 462 km2 de kleinste staat in Europa. Andorra ligt op een hoogte van 939 meter tot 2407 meter en heeft 25.000 inwoners.

Andorra heeft haar zelfstandigheid tussen haar Spaanse en Franse buren al duizend jaar bewaard en staat sinds 1278 onder de gemeenschappelijke bescherming van beide landen; De president van Frankrijk en de bisschop van Seo de Urgel (Spanje) delen de soevereiniteit. De Franse president vervult deze rol als de erfgenaam van de graven van Foix, een van de partijen die in 1278 Andorra in bescherming namen.

Er zijn zes gemeenten of parochies in Andorra. De volksvertegenwoordiging, de Algemene Raad van de Dalen, telt 24 leden. Deze raad benoemt de syndicus welke belast is met de uitvoerende macht. Door de geïsoleerde ligging bestaan er nog steeds patriarchale zeden en gewoonten, die echter door het toenemende toeristenverkeer langzaam verdwijnen. Het vrouwenkiesrecht werd in 1970 in Andorra ingevoerd.

Bezienswaardigheden
De hoofdstad Andorra la Veila ligt op een hoogte van 1029 m en heeft 7000 inwoners. De stad is fraai gelegen aan de oostkant van de Pic d’Encar (2317 m) op de plaats waar de bergbeken Valira del Orient en Vaira del Nord in de Gran Vaira uitkomen. U vindt er een interessante kerk met delen uit de 12de eeuw De kerk werd in 1969 uitgebreid. In de kerk vindt u enkele mooie houtsnijwerken.

In het centrum van Andorra la Veila vindt u het eenvoudige regeringsgebouw (Casa de la Vall, 16de eeuw). In het gebouw treft u op de eerste verdieping de vergaderzaal. Een typisch middeleeuws gebruik ziet in een muurkast, de ‘Kast van de zes sleutels’ (voor elke parochie één). OP die manier kon de kast alleen geopend worden indien alle parochiën aanwezig waren. Het archief dat u in het Andorra la Veila aantreft gaat heel ver terug. Onder andere liggen er vermoedelijke oorkonden uit de tijd van Karel de Grote en Lodewijk de Heilige.

Het dorp Sant Julia do Lôria ligt op een hoogte van 939 meter. Indien u uit Spanje Andorra ingaat id dit dorp het eerste dorp dat u tegenkomt. Als u het dorp bezichtigd moet u vooral een bezoek brengen aan de kerk, met Romaanse klokkentoren. In het interieur treft u een mooi uit hout gesneden crucifix uit de 17de eeuw.

Aan de weg die van Andorra la Veils noord­oostelijk door het dal van de Valira del Oriënte richting Frankrijk gaat, ligt het druk bezochte zwavelbad Las Eacaldos op een hoogte van 1105 m. In dit gehucht staat de kerk San Miguel d’Engolastors.

Verder het dal in ligt het parochiedorp Encamp op een hoogte van 1315 m. In dit dorp een leuke kabelbaan naar Engalastors. Noordelijk op een heuvel ligt het nationaal heiligdom de bedevaartkerk Notre-Dame de Meritxell.

7 km boven Encamp ligt Canillo op een hoogte van 1560 m. Canillo is een oud dorp met daken die van keien gemaakt zijn. Ook in Canillo staat een parochiekerk. Iets hoger ligt rechts de 12e eeuwse kapel Sant Joan de Casellos, met een mooie versierde opbouw van het altaar (retabel) uit de 15de eeuw.

Andorra’s hoogste plaats Soldeu (1850 m) ligt op een afstand van 20 km van de hoofdstad Andarra la Vella. In Soldeu  vindt u een stoeltjeslift. Vanuit Soldeu  kan ’s winters aan wintersport gedana worden.

Vanuit Andorra La Vella over een gedeeltelijk uit de rotsen gehouwen weg met drie tunnels die door het dal van do Volira del Nord loopt heeft u een prachtige rit naar het 8 km noordelijker gelegen hoofdplaatsje Ordino op een hoogte van 1305 m. In Ordino vindt u een interessante kerk en mooie huizen.

Tot slot noemen we het gehucht El Serrat (1540 m) dat in een hooggebergte 10 km het dal in ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *