Pau

Plaatsen > Pau

Pau is een stad in zuid-west Frankrijk, de hoofdstad van het departement Pyrénées-Atlantiques, regio Aquitanië, aan de Gave de Pau. Pau kent 82.000 inwoners.. Pau ligt aan de voet van de Pyreneeën en niet ver van de Atlantische Oceaan.

Pau is het regionale centrum van handel, dienstverlening en gevarieerde industrie.Dit laatste vooral sinds de ontdekking in 1951 van het aardgasveld van Lacq, 25 km ten noordwesten van Pau.

In Pau is sinds 1969 een Universiteit gevestigd. Pau is de historische stad van het hof van de koningen van Navarra en van het kasteel waar Henri IV geboren werd. Pau is ook de Engelse stad van de ruiterpaden, de Hunt Club, de paardenfokkerijen en de Pau Golf Club, de oudste golfbaan van het Europese continent.

In Pau zijn verscheidene musea, o.a. het Musée des Beaux-Arts (schilder- en beeldhouwkunst) en het Musée Bernadotte. Dit laatste is gevestigd in het geboortehuis van J.-B. Bernadotte, die later als Karel XIV koning van Zweden werd.

Het kasteel van Pau, deels in renaissancestijl (12de–16de eeuw is gerestaureerd in de 18de en 19de eeuw. In het kasteel onder meer een grote collectie wandtapijten, een regionale collectie betreffende de Béarn en documentatie over koning Hendrik IV, die in dit kasteel geboren werd.

Prettig klimaat
Dankzij het prettige, zuidelijk klimaat groeien de palmen in Pau weelderig. In de zomer eigenlijk niet zo bijzonder, maar hartje winter is het een bijzondere ervaring om in de zon te zitten op een terras aan de Boulevard des Pyrénées, omzoomd door palmbomen, citroenbomen en cactussen, en te genieten van het fraaie uitzicht op de besneeuwde bergtoppen.

Actieve vakanties
Het hele jaar door kun je in Pau en wijde omgeving van alles doen. Actieve vakanties zijn er populair. Het gebied is uitstekend geschikt voor rafting, canyoning of trektochten. Met de Aubisque, de Tourmalet en de Col Aspin in de directe nabijheid is het gebied een paradijs voor fietsliefhebbers. Ook kun je in de Pyreneeën prachtige wandeltochten maken, bijvoorbeeld in het mooie Nationaal Park Ordesa. Geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Dichtbij Pau liggen twee belangrijke bezienswaardigheden: Lourdes (5 miljoen bezoekers per jaar) en het Nationaal Park van de Pyreneeën (1,8 miljoen bezoekers per jaar). Voor natuurliefhebbers heeft Pau veel te bieden met haar vele parken, een bosrijke omgeving en kasteeltuinen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *