Lourdes

Plaatsen > Lourdes

Het stadje Lourdes in de Pyreneeën heeft slechts 16.000 inwoners, maar 220 souvenirwinkels en ruim honderd restaurants. Ook heeft Lourdes, vanwege de grote stroom toeristen, een ‘eigen’ internationale luchthaven. Het vliegveld van Lourdes is het in 1999 helemaal vernieuwde Tarbes-Lourdes-Pyrénées. Iets verder weg van Lourdes is er het vliegveld van Pau, waar ook veel pelgrims landen.

De regio Lourdes, geniet vooral bekendheid als bedeplaatsoord en kuuroord.  Op 11 februari 1858 verscheen aan de molenaarsdochter Bernadette Soubirous in een grot in Lourdes voor het eerst de ‘witte dame’. Het overkwam de toen 14-jarige Bernadette (doopnaam Marie Bernarde) tussen 11 februari en 16 juli 1858 in totaal 18 keer. Niemand in haar omgeving had een verklaring voor wat ze had gehoord en gezien, en aanvankelijk werd ze zelfs helemaal niet geloofd, toen ze over haar ‘bovenaardse ontmoetingen’ vertelde. Maar na langdurig en diepgaand onderzoek verklaarde de Rooms Katholieke kerk de bijzondere gebeurtenissen tot een wonder.

Sindsdien zijn er in het Franse Pyreneeënstadje heel wat wonderen gebeurd. Het water van de bron vlakbij de grot zorgde voor tal van onverklaarbare genezingen. Meer dan 7000 wonderbaarlijke genezingen zouden er in Lourdes hebben plaats gevonden. Daarvan zijn er slechts 67 formeel door Rome erkend, want de criteria die de kerk daarvoor hanteert zijn streng. De kerk verklaarde echter wél de bron in de nabijheid van de ontmoetingsplaats heilig.

Al vele decennia komen pelgrims, zieken en gehandicapten die op genezing hopen, evenals ‘gewone’ toeristen, naar Lourdes. Ze maken bijna allemaal de tocht naar het Mariabeeld in de grot, dat herinnert aan de wonderbaarlijke verschijningen aan de molenaarsdochter. Lourdes ontvangt normaal gesproken 5 miljoen bezoekers per jaar. In het jubileumjaar 2008 verwacht men tenminste acht miljoen mensen die vanuit de hele wereld de tocht naar het bedevaarstoord zullen maken. Na Parijs is Lourdes verreweg de grootste toeristenattractie van Frankrijk.

Nabij de heilige grot werd al aan het eind van de 19e eeuw een grote basiliek gebouwd. In 1958 werd een aan St. Pius X gewijd onderaards bedehuis gebouwd, dat nog groter is dan de reeds imposante basiliek. In deze kolossale kerk, voorzien van alle mogelijke technische video- en audio hulpmiddelen van de moderne tijd, is plaats voor maar liefst 20.000 gelovigen. Via simultaanvertalingen kunnen de talloze nationaliteiten de diensten volgen.

Maar Lourdes biedt, naast dit kerkelijke geweld, nog tal van andere activiteiten, zoals paardrijden, wandelen, mountain biking, golf, rafting en kanovaren. In de directe omgeving van het nabijgelegen Pau zijn diverse golfbanen, die het hele jaar geopend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *