Montbrun

Plaatsen > Montbrun Les Bains

Montbrun-les-Bains is een gemeente in het departement Drôme in de regio Rhône-Alpes, arrondissement Nyons, op de grens met de Vaucluse.. Het mooie dorp Montbrun ligt aan het einde van de Gorges du Toulourenc, daar is het gebouwd op de uitlopers van de Mont Ventoux. Montbrun ligt op ongeveer 600 meter hoogte en heeft 428 inwoners (1999).

Het Dorp Montbrun-les-Bains bestaat eigenlijk uit twee delen.
In het oude deel met zijn pittoreske straatjes vindt u resten van een burcht, een Romaans kerkje en de klokkentoren die deel uitmaakte van de vestingmuren. De smalle huizen van Montbrun zijn bedekt met rode dakpannen en tot wel 4 etages hoog. Aan de onderkant zijn ze wat breder zodat ze een betere houvast op de rotsen hebben.
In het lagere, moderne, gedeelte van Montbrun-les-Bains vindt u winkels, restaurants en een postkantoor.

Het kasteel van Montbrun is niet meer dan een ruïne, maar de legende vertelt ons dat het onderdak verschafte aan meer dan 300 man en 200 paarden. De ruïnes van het kasteel zijn alleen zichtbaar vanaf de buitenkant het gehele terrein is privaat eigendom. De afmetingen van de muren die er nog staan geven een idee van de grootsheid van het gebouw in het verre verleden. Het middeleeuwse kasteel werd kapotgebombardeerd in 1560. OP de ruines werd een nieuw kasteel gebouwd. Dit kasteel werd in 1789 verlaten, verkocht als nationaal goed en uiteindelijk ging het voor de tweede keer ten onder.

La Calade du Grand Soleil – een met stenen geplaveide straat – daalt af langs de heuvelflank en leidt naar de Notre Dame poort, een van de 4 ingangen van het oude fort. Samen met het belfort maakt de kerk deel uit van de uiterlijke kenmerken van de rijkdom van Montbrun.

De thermaalbaden hebben volgens zeggen een heilzame werking op de luchtwegen en helen ook reuma. De zwavel bronnen waren de aanleiding voor de graaf van Aulan in 1860 een prachtig bad te bouwen welke een een reputatie had tot 1914, waarna het in verval kwam. De bad activiteit werd in 1980 nieuw leven ingeblazen toen een meer bescheiden gebouw gebouwd werd. In 2006 is dit bad na 25 jaar aan de eisen van de tegenwoordige tijd aangepast en heeft zich inmiddels gespecialiseerd in de behandeling van ademhalingsproblemen, reumatologie en revalidatie fitness.

Op de 1ste zondag van september is er markt met lokale producten op het oude dorpsplein, opendagen in het kuuroord en ritjes per koets in het dorp.

Op zaterdag is er markt in Montbrun. In het dorp zijn rondleidingen die plaats vinden van 1 juli tot 31 augustus elke maandag om 17u. De rondleidingen zijn via de touristische dienst van Montbrun Les Bains te organiseren gedurende het hele jaar voor groepen.

Op korte afstand van Montbrun-les-Bains liggen de steden Nyons, Valreas, Carpentras, Cavaillon, Apt, Manosque en Sisteron.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *