Manosque

Plaatsen > Manosque

Manosque is een gemeente en stad in zuidoost Frankrijk in het departement Alpes-de-Haute-Provence (regio Provence-Alpes-Côte d’Azur).  Manosque  had in 1999 19.603 inwoners.

Manosque is een grote, ommuurde stad aan de rivier de Durance, aan de rand van Luberon in het westen en het plateau Valensole in het oosten. Manosque is, vooral na uw bezoeken aan de kleine dorpen in de omgeving, in het begin overvol en lawaaierig, maar al snel weet ook Manosque uw aandacht te pakken en vast te houden.

Manosque werd voro het eerst genoemd in de geschiedenis in 978 als Manoasca, genoemd naar het Keltische “bron aan de rivier”. In de folder van de plaatselijke VVV staat aangegeven dat de originele naam Maneask was, afkomstig van het Keltische “man” (heuvel) en het Liguriaanse “asq” (inwoners). Dit lijkt ons een onwaarschijnlijke uitleg.

De stad Manosque werd waarschijnlijk al voro christus gesticht door Kelten-Ligurianen. Vervolgens is zij rond 300 bezet door de Romeinen, en werd zij werd vernietigd in de late Middeleeuwen door Saracenen.

De stad werd bevrijd in 974 door William de eerste, Graaf van Forcalquier, die toen regelmatig in zijn Chateau op de heuveltop van Mont d’Or bleef. Dit was eeuwenlang de favoriete woonplaats van de Graven van Forcalquier.

In de 12de eeuw werd Manosque administratief verbonden met broeders van St-Jean-de-Jerusalem, die de controle behielden tot de Revolutie, 500 later jaar, en die zich voortdurend tegen de nieuwe vrijheden verzette.

De gebouwen in de oude stad zijn nog altijd oud en slenterend door de oude stad zult u veel interessante oude pleintjes en deuropeningen vinden.

Elke zaterdagmorgen is Manosque een marktstad . De belangrijkste markt vindt u op Place du Terreau. Wandelend door de smalle stadsstraten zult u over andere markten, zoals de voedselmarkt op de Place de La Mairie, lopen.

De historische hoogtepunten van Manosque zijn de twee versterkte veertiende-eeuwse poorten.
De belangrijkste ingang van de stad naar het zuiden is Porte de La Saunerie, gebouwd in 1382. De poort wordt ook wel de Porte de sel (zoute ingang) genoemd, omdat de zoutbelasting “gabelle” hier werd betaald. Gabelle was een wet die elke onderdaan van de Koning verplichtte om elk jaar een bepaalde hoeveelheid zout te kopen, onder afdracht van belasting aan het staatsmonopoly. Door de ver uiteen lopende methoden van belastinginning ontstond er een grote zwarte markt. Deze zeer impopulaire belasting werd afgeschaft in 1790.
Aan de noordzijde van stad, is de ingang door Porte du Soubeyran, tevens de hoogste toren in stad. De basis en de boog van Soubeyran dateren van de 13de eeuw. De klokkentoren werd gebouwd in de achttiende eeuw. De campanile in 1830.

In de omgeving is voldoende vrije tijdsbesteding: Casino, Gemeentelijk zwembad, Bos, Mountainbike / fietsen, Kuuroord, bioscoop, Speleologie, Trektochten, Paardrijden en Tennis.

Plaatsen in de omgeving: Aix-en-Provence 56 km; Avignon 110 km; Cereste 21 km; Digne-les-Bains 60 km; Forcalquier 23 km; Greoux-les-Bains 15 km; Moustiers-Sainte-Marie 50 km; Quinson 35 km; Reillanne 16 km; Riez 34 km; Sisteron 53 km; Valensole 20 km;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *