Moustiers-Sainte-Marie

Plaatsen > Moustiers-Sainte-Marie

Moustiers-Ste-Marie ligt in een smalle uitsparing aan de voet van rotsachtige klippen. Boven het dorp ligt de Notre-Dame de Beauvoir kapel, hoog achter de ruïnes van de oude beschermende muren, en, het grootste deel van de dag, verborgen in de schaduw.

Moustiers-Ste-Marie is een prachtig dorp, in een prachtige omgeving. Het is er zeer toeristisch, dus verwacht geen “natuurlijk” Provençaalse dorp. Een kleine “trein” geeft rondleidingen door het dorp en de omliggende bezienswaardigheden.

Moustiers is het centrum van mooi, “faïence” keramiek, en het dorp is vol met winkels waar dit te koop wordt aangeboden. Er zijn weinig normale winkels, maar er zijn wel een aantal terrasjes en een redelijk aantal restaurants.

Het dorp wordt in tweeën gesplitst door een stroom met een smalle, rotsachtige kloof. Het uitzicht op dit miniravijn met kleine watervallen en de middeleeuwse huizen, is mooi. Het geluid van de rivier, en de fonteinen hoort u in het hele dorp, Moustiers ademt de sfeer van een alpine dorp. Het dorp heeft smalle middeleeuwse straatjes en de eerder genoemde keramische winkels.

De middelpunt van het dorp is de 12de-eeuwse kerk Notre-Dame, die in 1928 prachtig gerestaureerd is. De kerk is gecompleteerd met een vier etages tellende  Lombard Romaanse (Italiaanse) klokkentoren, gemaakt van goudbruin tufsteen.

De “kroon” van het dorp is de ster hoog in de vallei Rioul. De gouden ster hangt boven de Notre-Dame de Beauvoir kapel, met de ketting vastgemaakt in vast gesteente aan elke zijde van het ravijn. De keten en de ster is aangebracht door een belofte van Sir Blacas, een ridder die terug kwam van een lange gevangenschap tijdens de kruistochten.

De Notre-Dame de Beauvoir kapel, zitten hoog boven het dorp. De kapel dateert uit de tijd van Karel de Grote in de 8e eeuw, en werd gerestaureerd in de 12e en 16e eeuw. De kapel is gebouwd op de plaats van een nog oudere kapel uit de 5e eeuw. De steile wandeling vanuit het dorp tot aan de kapel loopt over een breed geplaveid pad. Langs het pad staan 12 kruidbeelden en word gebruikt voor bedevaarten naar de kapel sinds het jaar 470.

We raden u aan een wandeling tot aan de Notre-Dame de Beauvoir kapel te maken. Vandaar heeft een een prachtig uitzocht over de roodbetegelde daken van het dorp en de uitgestrektheid van de Maire-vallei, ver over de heuvels en de Lac de Sainte Croix. Een wandeling naar de heuvel ten zuiden van het dorp waar het kerkhof ligt geeft een uitstekend zicht over het dorp, de Notre-Dame de Beauvoir kapel, de omliggende heuvels en, wederom, het Lac de Sainte Croix.

Plaatsen in de omgeving van Moustiers-Sainte-Marie zijn: Aiguines 15 km; Aix-en-Provence 87 km; Bargeme 56 km; Bauduen 33 km; Castellane 45 km; Manosque 50 km; Plus Beaux Villages; Quinson 35 km; Riez 15 km; Tourtour 43 km; Valensole 29 km;

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *