Les Vans

Plaatsen > Les Vans

Les Vans is een plaats in het Franse departement Ardèche in de regio Rhône-Alpes.
Les Vans maakt deel uit van het arrondissement Largentière. Het kleine stadje Les Vans ligt in de Ardeche tussen Villefort, Joyeuse, St Ambroix en Vallon Pont d’Arc. Les Vans heeft 2727 inwoners (2004).

De stad is vrijwel zeker gesticht door de monniken van Sint-Gillis’. In de 12e en 13e eeuw kende Les Vans een snelle expansie toen leer en wol een bloeiende industrie werd in deze streek. De stad ontwikkelde verder in het midden van de 19e eeuw. Toen werden wallen gebouwd die werden vernietigd tijdens de Franse Revolutie. Alsgevolg van deze wallen heeft het dorp zich ontwikkeld rond het La Grave plein en langs de toegangswegen.

Langs de smalle straatjes met 17e en 18e eeuwse huizen ervaart u de rijke geschiedenis van Les Vans.

In het hart van het stadje staat de 17de-eeuwse parochiekerk Saint-Pierre, die werd gebouwd ter vervanging van de oude Romeinse kerk die op de zelfde plaats stond.

Op La Grave is een standbeeld van Leopold Ollier (1830-1900), de beroemde vader van orthopedische chirurgie, die geboren is in Les Vans.

Op zaterdag is er markt in Les Vans

In de omgeving van Les Vans kunt u burchten en kastelen bezoeken.  

De Pays des Vans is een zonnige streek die van het droge kalksteen plateau van Neder-Vivarais omhoog loopt tot de toppen van de Cevennen “Serres.” In de streek vindt u kalksteen plateaus, vruchtbare valleien, olijfboomgaarden en kastanjeboomgaarden maar ook wijngaarden, pittoreske dorpjes tegen de steile hellingen en de kronkelende rivier de Chassezac die zijn weg vindt door diepe kloven.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *