Ardeche

Plaatsen > Ardèche

De Ardèche ligt in het zuid-oosten van Frankrijk, aan de oostkant van het Centraal Massief, en is één van de acht departementen die samen de regio Rhône-Alpes vormen. De Rhône vormt de natuurlijke grens
over 135 km. Door de ligging tussen de Auvergneen de Provence ondergaan het klimaat en de plantengroei van de Ardèche zowel continentale als zuidelijke invloeden.

De Zuid-Franse streek Ardèche is een Frans departement dat genoemd is naar de rivier Ardèche, één van de acht departementen van de regio Rhône-Alpes. De Ardèche ligt het zuidoosten van Frankrijk, gelegen op de oostelijke rand van het Centraal Massief De Rhône vormt een natuurlijk grens van 135 km lengte.

De oppervlakte van de Ardèche bedraagt 5 528,64 km2, waarvan 172 000 ha begroeit met bos (31%).

Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaand van de oude Franse provincie Vivarais. Het wapen van de Ardèche is nog altijd hetzelfde als van het oude land Vivarais, waaruit het departement is ontstaan, dat het oostelijke deel van de provincie Languedoc vormt.

De Ardèche is een kleurrijk decor is van lavendelvelden, bossen, bergen, rivieren en stroomversnellingen, met lieflijke stadjes en imposante grotten en kloven. De Ardeche is een fantastische plek voor motorrijders.

Ben je een liefhebber van natuur en van (extreme) sporten dan zit je hier zeker goed. Het heuvelachtige landschap met de vele bossen, kliffen, grotten, rotsstrandjes en snelstromende rivieren is ideaal voor een actieve vakantie. Zo kun je er ondermeer gaan canyoning, klimmen, kanoën en raften.

De natuur wordt gevormd door de grillige Gorges du Tarn en de Gorges de l’Ardèche. Je vindt er bovendien het schitterende nationaal park Des Cévennes.

De Ardèche heeft een heerlijk zacht klimaat. Vroeger was het gebied kurkdroog en erg heet. De laatste jaren valt er meer regen en is het wat koeler. In de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot rond de 30 graden Celsius. Heerlijk om lekker voor de tent of caravan te luieren en af en toe af te koelen in een bergriviertje.

Ook de cultuursnuiver komt in de Ardèche en omgeving aan zijn trekken. Zo kun je bijvoorbeeld een dagtrip maken naar de mooie ‘Romeinse’ stad Nîmes, ook wel het Rome van Frankrijk genoemd. Ook in de steden Avignon en Montélimar, of in de dorpjes Balazuc en Vallon Pont d’Arc vind je bijzondere bezienswaardigheden.

Wijn en de Ardèche
De Ardèche heeft een goed klimaat voor druiventeelt. Je vindt er dan ook talloze wijngaarden op de verschillende hellingen. Een echte aanrader is om naar een van de vele verschillende wijnboeren te gaan om daar meer te weten te komen over het proces van wijn maken. Er zijn in de buurt van Ruoms en Saint Remèze een aantal kastelen en landhuizen die soms al eeuwen in het teken staan van dit schitterende Franse product. En het proeven van de wijnen hoort een beetje bij op vakantie zijn in deze streek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *