Abbaretz

Plaatsen > Abbaretz

Abbaretz ligt in het departement Loire-Atlantique in de regio Pays de la Loire.  Abbaretz  ligt op 40 km ten noorden van Nantes.

De oorsprong van de naam Abbaretz zou van twee Bretonse woorden kunnen komen: “Abad” hetgeen abt betekent, en “Béred” hetgeen begraafplaats wil zeggen. Zo verklaard zou de plaats dus de begraafplaats van een Abt kunnen zijn.

Op het grondgebied van Abbaretz zijn sporen van sieraden gevonden, muntstukken die uit het Keltische tijdperk dateren. In de 12e eeuw hebben de heren van Châteaubriant de parochie van Abbaretz opgericht.

Tegen 1850, kwam de ontwikkeling van Abbaretz in een stroomversnelling daar de aanleg van een station. De hoogovens van Jahotière en de winning van het ijzer rond 1850 en de winning van het tin tussen 1953 en 1957 hebben een sterke stempel gedrukt in de verdere ontwikkeling van Abbaretz.

In 1999 had Abbaretz 1532 inwoners.

De kerk van Saint-Pierre (1862-1866).
De heren van Châteaubriant vormen de basis van de parochie van Abbaretz in de 11e en 12e eeuw. In de 14e eeuw is Jean Benigaud peningmeester van de parochie en penningmeester van de hertog Jean II van Bretagne. De nieuwe kerk wordt volgens het ontwerp van de Heer Liberge (architect in Nantes) op de ruïnes van het oude religieuze gebouw in 1862 gebouwd. De eerste steen is op 15 augustus 1862 gelegd.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *