Amiens

Plaatsen > Amiens

Amiens ligt in het Noorden van Frankrijk aan de oever van de rivier de Somme, halverwege tussen Calais en Parijs.  Amiens is de hoofdstad van Picardië en is beroemd in heel Europa door de prachtige kathedraal: De Notre-Dame van Amiens.

De kathedraal is de grootste en één van de meest indrukwekkende in Frankrijk. De kathedraal is oorspronkelijk gebouwd in 1152 en daarna vernietigd door de bliksem, herbouw begon in 1220 en duurde 25 jaar. Hij is 133m lang en 65m breed. De kathedraal is gebouwd in 3 niveaus en komt op het hoogste punt tot een hoogte van 42m. De Notre-Dame van Amiens werd gebouwd in de 13de tot 15de eeuw en is één van de mooiste gotische kathedralen in Europa. De voorgevel toont veel beelden, allen met hun eigen betekenis. In het middenportaal de wereldberoemde beeld van Christus als leraar (‘Beau Dieu d’Amiens’). Ook treft u daar de beelden van de apostelen en de profeten. In het linkerportaal vindt u een beeld van de eerste bisschop van Amiens: H. Firminus. In het rechterportaal vindt u verschillende een beelden van Maria die de verschillende fases in haar leven voorstellen.

Het middenschip van de kerk is 145 m lang en ruim 42 meter hoog. De kerk is één van de hoogste van Frankrijk. Een bezienswaardigheid is de middenpijler van het portaal van het zuidelijke dwarsschip waar u een mooi, vroeger verguld, beeld van Maria als moeder (‘ia Vierge dorée) aantreft. Ook is het 110 plaatsen tellende prachtig van houtsnijwerk voorziene koorgestoelte uit de 16de eeuw het bezichtigen waard. Een andere bezienswaardigheid is het koorhek uit de 15de-16de eeuw. De kathedraal bezit een groot aantal relikwieën en documenten. Van 15 juni tot 17 september en in de maand december kunt u door middel van een laserprojectie op de kathedraal zien hoe kleurrijk de voorgevel vroeger was.

Al sinds de middeleeuwen heeft Amiens een band met het water. Lodewijk XI die in Amiens woonde na zijn gevangenschap bij Karel de Stoute in Peronne heeft Amiens de bijnaam ‘Venetië van het Noorden’ meegegeven.

In 1918 vond de Slag bij Amiens plaats. Tijdens het offensief, voornamelijk tussen 9 tot 12 augustus vielen er 6.000 Australische gewonden en doden. De Duitsers telden 30.000 slachtoffers. De Slag van Amiens leidde tot de wapenstilstand die de oorlog beëindigde.

Bezoek vooral ook de moestuinen, de zogenaamde ‘Hortilionnages’. De tuinen worden gescheiden door waterlopen, de ‘rieux’, gevoed door de talrijke zijarmen van de Somme en de Avre. Door de smalle grachten varen platte schuiten voor het vervoer van de groenten, fruit en bloemen; er wordt markt gehouden aan de oevers van de grachten.

In het ‘hotel des Trésoriers de France’ vind u het museum van Picardië met een mooie archeologische collectie en Picardische primitieven uit de 15de en 16de eeuw. Hollandse en Vlaamse meesters als Frans Hals, Jordaens, Van Goyen en Teniers, maar ook Franse meesters uit de 18de eeuw zoals Fragonard, Hubert Robert, Boucher, Chardin. Tot slot ook 19de eeuwse Franse meester zoals Delacroix en Géricault) en enkele uit de 20ste eeuw.

De kerk van St-Leu uit de 15de-16de eeuw ligt midden in de vernieuwde en zeer levendige, gelijknamige, wijk.

De kerk van St-Rémy is bezienswaardig te noemen door het imposant mausoleum voor oppermaarschalk Lannoy uit de 17de eeuw.

Verder is de voormalige premonstratenzer abdij St-Jean met fraaie gebouwen in natuur- en baksteen de moeite van een omweg waard. De abdij is gelegen rondom een klassieke kloosterhof uit de 17de eeuw.

Het graf van Jules Verne vindt u op de Madeleine begraafplaats.

Het dierenpark van La Hotoie is aangelegd in de 17de eeuw. Vandaag de dag vindt u er nog altijd een belangrijke collectie dieren, o.a. watervogels.

In Amiens is in september een groot middeleeuws festival aan het water.

In de omgeving van Amiens vindt u de volgende plaatsen:

  • Abbeville
  • Albert
  • Arras
  • Auchel
  • Avion
  • Beauvais
  • Bully-les-Mines
  • Clermont
  • Compiegne
  • Lievin
  • Mericourt
  • Noeux-les-Mines
  • Noyon
  • Pont-Sainte-MaxenceSallaumines

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *