Arras

Plaatsen > Arras

Arras (in het Nederlands Atrecht) is een stad in het noorden van Frankrijk, de hoofdplaats van het departement Pas-de-Calais. In 1999 had de stad een bevolking van 43.567.

In 1579 werd te Atrecht de Unie van Atrecht gesloten, waarbij een aantal Waalse provincies, die zich in 1576 bij de Pacificatie van Gent hadden aangesloten, zich weer verzoende met de Spaanse stadhouder, de hertog van Parma.

De Grand‑Place en de Place des Héros (of ‘Petite Place’) vormen een merkwaardig geheel in17de‑eeuwse Vlaamse stijl.

Het stadhuis, 15de eeuw, en het belfort, 16de eeuw, zijn na 1918 herbouwd. De abdij van St.‑Vaast is het meest vermaarde 18de‑eeuwse kloostercomplex van Frankrijk; de tot kathedraal geworden abdijkerk bezit talrijke kunstwerken; in de abdijgebouwen museum van Schone Kunsten (dagelijks geopend, behalve op dinsdag); men kan er verder de kleine kloostergang, de ‘cour de Puits’ genaamd, en de grote kloostergang bewonderen (Romaanse en goti­sche galerij, beeldhouwwerken en wandtapijten).

Salies des Mays de Notre Dame (17de‑18de eeuw), Italiaanse, Hollandse, Vlaamse en Franse meesters van de 16de tot 18de eeuw (2 schitterende triptieken van Jean Belle gambe). Op de tweede verdieping neo­classicistische romantische schilde­rijen.

Salie Louise Weiss. Museum van het Verzet en de Deportatie, Paleis van St.‑Vaast. Bezichtig ook het ‘Ostel des Poissonniers’ (Vissersgasthuis 1710), de citadel, 17de eeuw, en de benedenstad, interessant voorbeeld van 18de­ eeuwse stedenbouw, waarvan het centrum de Place Victor‑Hugo is.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *