Watersport

Scubadiving, strandzeilen, kajakken of waveboarden; je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn tal van Franse kustplaatsen waar je terecht kunt.

De zandstranden strekken zich uit over 140 kilometer, de zon schijnt er meer dan 2000 uur per jaar en de oceaanwind zorgt voor een paradijsvoor surfers en zeilers. Langs de kustlijn liggen achttien badplaatsen, die elk zijn voorzien van scholen en clubs waar lessen worden gegeven en materiaal wordt verhuurd. Wie wil leren kitesurfen, gaat naar Piriacof Pornic, scubaduiken leer je in La Turballe en op het Île d’Yeu, voor windsurfen, waveboarden en zeilen bieden Les Sables d’Olonnede uitgelezen stranden.

De echte surfers gaan naar de Côte d’Argent, die loopt van Royan tot de Pyreneeën. De stromingen die de oceaan maakt voor hij afbuigt langs de Spaanse kust, Europa’s langste zandstrand en de vele zonuren vormen een paradijs voor surfers. In augustus trekken de wereldkampioenschappen surfen veel jongen mensen van over de hele wereld naar Lacanau Océan. De bijkomende voordelen hiervan zijn de voordelige verblijfsmogelijkheden en het energieke nachtleven rond de badplaatsen, die ook gedurende de rest van het jaar levendig worden bezocht.

Duikers moeten beslist naar Bretagne,waar het wemelt van de duikscholen en het kristalheldere water een schitterende flora en fauna herbergt. Een van de mooiste duiken is te maken vanaf het natuurreservaat van de Îles des Glénans, een eilandengroepje bij Concarneau in de Finistère. Een duik vanaf deze bijzondere archipel met roomwitte stranden en rotskliffen biedt een uitzonderlijke verkenningstocht onder water. Het Centre Inter-national de Plongée des Glénans biedt lessen en verblijfsmogelijkheden. Wie niet op de eilanden wil verblijven, kan in het kustplaatsje Bed Meil twee keerper week de boot pakken voor een journée des îles- een picknick op een eiland en duiken vanaf de archipel.

Een mooie plek om te leren duiken is Corsica. De schoonheid van dit eiland met lange zandstranden, gaat onder het kristalheldere water ongestoord verder. Zeeanemonen, kleurrijke vissen en oplichtend koraal geven het zeewater een schitterende gloed. U kijkt uw ogen uit en zou bijna vergeten op tijd naar boven te gaan.

Strandzeilen
Zeilen zonder nat te worden? Dat kan. Strandzeilen is een sport die wordt beoefend met een wagentje waar de zeiler op ligt of zit en dat wordt voortgetrokken door een metershoog zeil. Wind is een vereiste, evenals een uitgestrekte zandvlakte. La Manche, het Normandische departement met fijne zandstranden en regelmatige wind, is de uitgelezen plek om deze sport te beoefenen. Ook Hardelot in Nord-Pas-de-Calais is met zijn dertien kilometer lange strand een geliefd oord onder strandzeilers. Beginners kunnen lessen nemen in de Vendée, onder andere bij Saint-Brévinen Saint-Jean-de-Monts.

Bron: Frans Verkeersbureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *