Het Zuid-Franse stadje Nimes is het bloeiende centrum van de tauraumachie zoals stierenvechten in Frankrijk wordt genoemd. Vooral in Zuid-Frankrijk is het stierengevecht populair. Het stierengevecht werd in 1951 gelegaliseerd op Plaatsen waar sprake was van een ononderbroken lokale traditie. De afgelopen jaren nam het een hoge vlucht. Behalve in Nîmes zijn er Ferias in Arles en Alès. De arenas van Bayonne, van Carcassonne en Fréjus organiseren geregeld, zo niet wekelijks gevechten. Matadors als Juan Dauttista, Marc Serrano en Sébastien Castella worden als helden vereerd.
De Franse vechtstieren worden gefokt in de Camargue, een tot natuurreservaat uitgeroepen gebied in de delta van de Rhône. De stieren zwerven nagenoeg vrij rond en spelen een belangrijke rol bij het bewaken van de biodiversiteit in dit gebied. Er zijn zon veertig Franse fokkers actief. Samen houden die in totaal zon 6000 dieren. De Camargue kent haar eigen Corrida: de course camarguaise. Hierbij wordt de stier opgejaagd en geprovoceerd maar niet gedood. Stieren uit de Camargue zijn een stuk kleiner dan de Spaanse stieren. Ze wegen ongeveer 340 kilo.
De Feria van Nîmes is een feest van vijf dagen. Ruim een miljoen mensen bezoeken dit jaarlijkse evenement. Vijf dagen is het feest met optochten en optredens, er wordt gedanst, gedronken en gegeten. En natuurlijk naar stierengevechten gekeken, want daar draait het allemaal om tijdens de Feria.
Niet iedereen in Nîmes is even gecharmeerd van het stierengevecht. Elke Feria kost ca. zestig stieren het leven. Claire Starozinski richtte in 1994 de Stichting Anti Corrida op. Haar stichting wordt gesteund door prominente Fransen als de filosoof Michel Onfray en de protestzanger Renaud.
Stierenvechten in Frankrijk stuit ook op toenemend landelijk verzet. Parijs studeert op toegangsverbod voor kinderen tot 15 jaar.
Wilt u uw eigen mening vormen over stierenvechten; lees dan dit artikel over stierenvechten op SpanjeVakantieland.nl Zoals u weet is Spanje de bakermat van het Stierenvechten.