Algemene informatie

Thema’s > Algemene informatie

Frankrijk heet officieel de Franse Republiek “République française”.

De totale oppervlakte van Frankrijk is 543.965 km2 en is daarmee naar oppervlakte het op een na grootste land van West-Europa en het 37e van de wereld. Frankrijk is dertien maal zo groot als Nederland en ongeveer even groot als Spanje en Portugal samen. Frankrijk is het derde grootste land van Europa, na Rusland en de Oekraïne. De grootste afstand van noord naar zuid bedraagt 975 kilometer, ongeveer evenveel als van oost naar west.

De meeste Franse grenzen zijn natuurlijke grenzen. In het westen ligt de Atlantische Oceaan, in het noordwesten het Nauw van Calais en Het Kanaal, in het oosten de Rijn, het Jura-gebergte en de Alpen, in het zuiden de Middellandse Zee en de Pyreneeën. Verder grenst Frankrijk in het noorden aan België (620 km) en Luxemburg (73 km), in het oosten aan Duitsland (451 km), Zwitserland (573 km), Italië (488 km) en Monaco (4,4 km) en in het zuiden aan Spanje (623 km) en Andorra (57 km).

De Franse staat omvat naast Europees Frankrijk “la Métropole”,

  • de overzeese departementen: Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique en La Réunion,
  • de “collectivités territoriales” Îles Saint-Pierre et Miquelon en Mayotte, en
  • vier overzeese territoria: Nieuw-Caledonië, Vanuatu, Frans Polynesië en Wallis en Futuna.

Verder maakt Frankrijk ook nog aanspraak op een deel van Antarctica: Adélieland.

Nieuw-Caledonië heeft sinds 1 januari 2000 een nieuwe status. De overzeese departementen (DOM) tellen ca. 1,7 miljoen inwoners en de overzeese territoria (TOM) en Nieuw-Caledonië telden in 1996 iets meer dan 430.000 inwoners. Tegenwoordig zijn al deze gebieden vertegenwoordigd in de Franse Nationale Vergadering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *