Vernoux

Beginpunt van het “Parc Regional des Monts d’Ardeche”, geclassificeerd als “Station Verte”. Bezoek de grote kerk (de hoogste klokketoren in de Ardeche). Specifieke streekproducten die hier te koop zijn: jam, siropen, kaas en frambozen. Op enige afstand van de D 231 kunt u de ruines van het Chateau de la Tourette verkennen (foto links).

Verder is er een plan d’eau met strandje, restaurant en waterfietsenverhuur, picnick bij het Lac aux Ramiers, overdekt zwembad. Markt iedere donderdag. In de zomer een rommelmarkt op de zondagen. De (veelal nederlandse) toeristen bevinden zich hier op een grote camping, in de Intermarche (grote supermarkt of op het terrasje op het dorpsplein. Op het plein is ook een boekwinkel waar vele nederlandse kranten en tijdschriften te koop zijn. Eten kunt u in pizzeria “Le Grillon” (ook andere gerechten), restaurant “L’Archou” en restaurant “Le Relais des Arts”.

Het Regionale Natuurpark van de Monts d’Ardèche is 10 jaar geleden tot stand gekomen op initiatief van de kastanjetelers en op 9 april 2001 officieel opgericht. Het is het 40ste regionale park van Frankrijk. Het park strekt zich uit tussen Saint Agrève en Lamastre in het noorden,Vans in het zuiden, Privas en Aubenas in het oosten, en de grenzen van het gebergte van de Ardèche in het westen. Het omvat afwisselende landschappen zoals de hoogvlakte van Vernoux, de Boutières (Dal van de Eyrieux), de Sucs (Gerbier, Mézenc), de Haute Cévenne (hoge dal van de Ardèche), de Zuidelijke Cévenne en de Piémont Cévenol. Het omvat de hellingen van de Cévenne en Boutières, het land van de kastanjeboomgaarden en terrassen, de wilde dalen en de hoge heuvelruggen, de vulkanen ook en de rivieren met zuiver water. Samen vormen de 132 gemeenten en 56.000 bewoners het grootste park van de 6 regionale natuurparken die de regio Rhône-Alpes rijk is, naast de parken van de Vercors, Pilat, Bauges, Chartreuse en Hoge Jura. Het park biedt geen activiteiten en rechtstreeks bezoek maar levert een bijdrage aan de cohesie van het beleid en de promotie van het streekeigen door de installatie van faciliteiten voor de ontdekking van het park zoals de wandelcircuits en interpretatietafel van Champ de Mars of het pedagogische boscentrum van Gravenne. Het geeft talrijke documenten uit over het erfgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *