Valbonne

Valbonne is een klein, authentiek Frans dorpje, het middelpunt van de driehoek Cannes-Grasse-Nice in het departement Alpes-Maritimes. Valbonne ligt aan de rivier de Brague. De driehoek Cannes-Grasse-Nice wordt ook wel ‘Het Gooi van Zuid-Frankrijk’, of “De gouden driehoek” genoemd.

De naam Valbonne is afkomstig van het Latijnse ‘Vallis bona’ wat ‘het goede dal’ betekend. Het dal waar Valbonne ligt staat vol met dennenbossen en olijfbomen.

Het dorp wordt voor het eerst genoemd in 1200 vanwege het klooster Vallisbone (Klooster van het “Goede” Dal).

Het oude dorp heeft veel van zijn zestiende-eeuwkarakter behouden maar heeft dat tegenwoordig gemengd met een levendige stadsatmosfeer. In tegenstelling tot de kleine straatjes in honderden andere middeleeuwse dorpen van Zuid-Frankrijk, is het stratenplan van het dorp Valbonne opgemaakt in keurige, symmetrische rechthoeken die door de Abt van Lerins, naar voorbeeld van het stratenplan van Romaanse steden werd ontworpen.

Valbonne heeft een mooi oud centrum, grotendeels uit de 17e eeuw. Ook zijn er leuke winkels en een aantal goede restaurants. Onze favoriet is Cadran Solaire op rue Eugène Giraud (tel.: (33) 493.12.13 30). Voor lunch of de zondagse brunch probeer Comptoir du Sud op rue Gambetta, aan de rand van de oude stad. In het centrum van het dorp ligt het zeer mooie, zestiende-eeuwse, Place des Arcades. Dit centrale vierkante plein wordt omringd aan alle vier kanten door schilderachtige arcades, leuke terrasjes van de cafés en kleine winkels.

Iedere vrijdag is er een Provençaalse markt en elke eerste zondag van de maand kunt u op zoek naar antiek en brocante op de antiekmarkt.

Verder is er een klooster dat u kunt bezoeken en een levendig stadsplein, met veel kleine boetiekjes. Vier daarvan worden gerund door Nederlandse dames.

Bij het dorp naar het westen, aan de andere klant van de straat, is een nieuw, klein winkelcentrum met parkeerplaats. Het heeft minstens één restaurant, één krantenwinkel en een postkantoor aan het einde van de parkeerplaats.
Plaatsen in de omgeving zijn Antibes Juan-les-Pins 14 km | Biot 9 km | Cannes 13 km | Grasse 12 km | 6 km | 4.5 km

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *