Grasse

Plaatsen > Grasse

Grasse is een stad in Zuid-Frankrijk. Het ligt in het departement Alpes-Maritimes en is daar een onderprefectuur van. In 1999 had Grasse 43.874 inwoners. Naar het zuiden ligt Grasse slechts 15 km van Cannes met zijn jachten, fijne zandstranden en luxe winkels.

Grasse is de parfumhoofdstad van de wereld. In Grasse zijn de drie grote parfumhuizen van Fragonard, Galimard en Moulinard gevestigd

Naar het oosten ligt Grasse op 30 minuten afstand van Nice, met zijn internationale luchthaven, kiezelsteenstranden.

De oude stad van Grasse (“vieille ville”) is groot, oud, en uiterst interessant. De uiterst kleine straten kronkelen al eeuwen tussen de de 17de en 18de eeuwse gebouwen, op en af oude trappen die in overdekte tunnels overgaan en soms op grote pleinen uitkomen. Veel van de straten zijn helaas wat vervuild, maar nog altijd een wandeltocht waard.

Het belangrijkste plein, dichtbij de top van de oude stad, is de “Place aux Aires”. Een mooie fontein staat in het midden van het plein en aan één kant. Tot voor kort (2004) was dit plein de plek van de dagelijkse  markt van bloemen en regionaal voedsel. De nabijgelegen winkels (slagers, bakkers, enz.) zijn nog open.

Ergens beneden in het oude dorp van Grasse komt een smalle straat uit op de “Place du Petit Puy” met de 10e 11e eeuwse Notre Dame du Puy kathedraal (die in 17de eeuw werd herbouwd.). Naast de katherdraal staat een reusachtige 18de eeuwse klokketoren. Binnen de kathedraal zijn drie schilderijen van Rubens, die van de, toen onbekende, kunstenaar in 1601 gekocht waren voor de Santa Croce Di Gerusalemme in Rome. In de 19e eeuw zijn zij geschonken aan Grasse. Ook hangt hier het schilderij van Jean-Honoré Fragonarduit uit 1754 dat Christus voorstelt die de voeten van de apostelen wast.

Een historische wandeling door Grasse (ongeveer 90 minuten) is gemaakt door het Bureau de Tourisme. Een gratis kaart heeft informatie over elk genummerde bezienswaardigheid, en op genummerde panelen zijn bevestigd op de aangewezen punten door de oude stad. Indien gewenst, kunt u een draagbare CD met een audiorondleiding van de wandeling huren.

Plaatsen in de omgeving: Antibes Juan-les-Pins 21 km; Auribeau-sur-Siagne 8 km; Bar-sur-Loup 10 km; Cabris 6 km; Cannes 20 km; Draguignan 56 km; Fayence 31 km; Frejus 45 km; Gourdon 14 km; Mougins 10 km; Nice 42 km; Opio 8 km; Saint Vallier-de-Thiey 12 km; Tignet 9 km; Tourrettes-sur-Loup 20 km; Valbonne 12 km.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *