Massif Central

Plaatsen > Massif Central

In het hart van Frankrijk ligt het Massif Central: een haast nog onontdekt gebied met reeds lang uitgedoofde vulkanen en gestolde lavamassa’s waaruit bruusk wonderlijke, kegelvormige bergen de ‘puys’ opstulpen.

Binnen het Centraal Massief ligt een vlak gebied, de causse. In dit kalksteenplateau liggen talloze grotten, spelonken, ravijnen en warmwaterbronnen. De rand van het Centraal Massief bestaat uit steile, hoge kalkrotsen. Dit zijn de Cevennen. Daardoor was het Centraal Massief tot voor kort afgesloten van de rest van Frankrijk.

Het Massif Central is een van de oudste gebieden van Frankrijk. In de zuidelijke punt van Correze, waar het Lac du Causse ligt, begint het Middellandse Zeeklimaat waardoor de temperaturen ook in de winter aangenaam zijn.

Langs grijze, met oranjeachtig mos begroeide rotswanden hebben zigzaggende, woest schuimende rivieren zich een bedding geschuurd. De beroemdste is de Tarn in het zuiden.

De ‘Gorges’ zijn van een wilde, imponerende schoonheid. ’s zomers worden vele toeristen in kleine, platte bootjes door de kloven gevoerd die op vele Plaatsen verlicht worden en waar zelfs klank en lichtspelen worden gehouden (SainteEnimie).

Aan weerskanten van deze 45 km lange kloof strekken zich de Causses uit; eenzame, kalkstenen hoogvlaktes die geologisch in dezelfde tijd ontstonden als de Pyreneeën. Het is een streek van onderaardse rivieren en grillig gevormde, overhangende rotsen.

Er zijn talrijke bezienswaardige kerken, vele nog in Romaanse bouwtrant. Er zijn slechts weinig en ver uit elkaar liggende steden.

Florac (Fleurdes-Eaux) ligt in de vallei van de Tarn, en biedt toegang tot de Gorges du Tarn. La Couvertoirade, eens het verblijf van de tempelridders, is een levend museum dat geheel in middeleeuwse stijl gerestaureerd wordt; een waar juweeltje!

Een van de wonderen van de Causse Méiean is de Aven Armand: een onderaards fabelrijk van grillige druipsteenformaties.

Bezienswaardigheden
Hoog in de bergen van Cantal vertelt men nog altijd griezelverhalen over de plaatselijke monsters, Drac en de Loup Garou. Er komen ook heel wat ‘duivelsbruggen’ en ‘duivelsrotsen’ voor. Elders overheerst juist de cultus van de Zwarte Madonna. Haar wonderlijke, oriëntaals aandoende beeld is in vele kerken te vinden, bijvoorbeeld in Orcival (waar men beweert dat zij voor het beeld model heeft gestaan); in Clermont-Ferrand, in Besseen-Chandesse en een heel bekende in Le Puy, waar men het op een vulkanische piek staande beeld kan beklimmen en vanaf haar kroon over de omgeving kan uitkijken. Het oorspronkelijke beeld moet tijdens de Revolutie verbrand zijn maar de kathedraal in een unieke Romaansbyzantijnse stijl, is nog steeds een bedevaartsoord .

De steile, 1500 m hoge Puy de Dome werd eens door de Druïden als hun heiligste plaats verkoren. De hoge berg draagt nog steeds een kroon van Romeinse ruïnes, want de Romeinen bouwden er later een beeld van Mercurius dat in grootte met de kolos van Rhodos kon wedijveren. De Fransen hebben er een observatorium geplaatst dat een prachtig panorama biedt over de vele puys die zich tot aan de purperen bergketens aan de verre horizon uitstrekken. In de nabijheid ligt Clermont-Ferrand, (hoofdstad van Auvergne) waar vele gebouwen, o.a. de grote gotische kathedraal uit zwarte, vulkanische steen zijn opgetrokken. Deze stad heeft vele aanval ten moeten doorstaan. Op de Place de Jaude staat een beeld van Vercingetorix de Gallische held die bij het vlakbij gelegen Gergovie de Avernen zo succesvol aanvoerde tegen de legioenen van Julius Caesar.

Ten noordwesten, in het Creusedal, ligt Aubusson, al 5 eeuwen beroemd om zijn tapijten. In het Maison du Vieux Tapissier kan men zien weven en in het stadhuis is een tentoonstelling van moderne weefkunst.

Albi, gelegen aan de Tarn, biedt een spectaculaire aanblik. Het is een stad van rozerode baksteen. Dit was ook het materiaal voor de hemelbestormende versterkte kathedraal (berucht uit de Albigenzenoorlog). Het interieur is betoverend mooi. Naar men zegt is het schip het fraaiste, en Het Laatste Oordeel het grootste schilderij, van alle Franse kerken.

BadPlaatsen en sport
Velen komen nog altijd kuren in de vele badPlaatsen met hun diverse bronnen. Vooral Vichy en La Bourboule zijn al sedert de Romeinse tijd beroemd om hun geneeskrachtige water. In de Tweede Wereldoorlog was Vichy de zetel van de Regering Pétain. Na 1944 is het echter weer uitsluitend een van de belangrijkste kuuroorden van Europa. Er zijn talrijke attracties, zoals concerten en theaters, om de welgestelde zieken te amuseren die er niet alleen komen om te kuren, maar ook om te flirten en gezellig te babbelen. Evenals Vichy heeft La Bourboule niet alleen een mooi park rondom de bronnen, maar ook een casino, tennisbanen en een golfterrein. Dit zelfde biedt ook het rustigere Mont-Dore, waar men ’s winters skiën kan op wat lagere hellingen en goedkoper dan in de Alpen of Pyreneeën. Omgeven door de vulkanische pieken van het Massif de Dore liggen aan meren kleine vakantieoorden zoals ChambonsurLac en Murol.

Voor wie gezond is, biedt het Massif Central ontelbare mogelijkheden voor het maken van tochten. Chatel-Guyon is een goed uitgangspunt voor het bezichtigen van kastelen en kerken. Meyrueis, een aardig stadje tussen de bossen aan de voet van de Mont Aigoual, biedt daarentegen mogelijkheden om de grotten van de Cévennes te bekijken, zoals bijvoorbeeld die van Dagilan.

De bovenloop van de Creuse, de Lot en de Allier biedt goede mogelijkheden voor geoefende kanovaarders. In de meeste rivieren en meren zit forel en in de Allier ook alm.

Uit een van Frankrijks belangrijkste kaasmakende districten komt de Roquefort de koning der kazen en de lieveling van de fijnproevers. Blijkbaar genoot Karel de Grote er al van tijdens zijn veldtochten, maar deze lekkernij dateert van nog veel vroeger, want Plinius spreekt er in 79 na Chr. reeds over. De kaas wordt nog steeds met de hand gemaakt en er is een grote hoeveelheid schapenmelk voor nodig. Na de fabricage (waarvan het proces nog altijd geheim wordt gehouden) laat men de kaas rijpen in vochtige grotten.

Hengelsport
De rivieren en meren van het Centraal Massief zijn, volgens alle specialisten, een van de mooiste plekjes in Frankrijk om te vissen. Lees meer over de hengelsportmogelijkheden op de speciale hengelsport pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *